Linkovi

Američka pomoć gladnim u afričkim zemljama


U toku protekle četiri godine mi smo utrostručili pomoć sub-saharskoj Africi i sada iz naše zemlje u taj region stiže oko četvrtine ukupne svjetske pomoći, rekao je predsjednik Bush.

Sjedinjene države će izdvojiti dodatnih 674 miliona dolara za pomoć gladnima u Etiopiji, Eritreji i drugim afričkim zemljama. Taj novac je dovoljan da se osigura hrana za14 miliona ljudi. Sjedinjene države su za ovu godinu već namijenile milijardu i 400 miliona dolara za humanitarnu pomoć Africi.

Američki predsjednik George W. Bush ističe da su Sjedinjene države svjesne da, surađujući sa afričkim zemljama na razvoju demokratskih institucija koje će obezbijediti bolje mogućnosti za sve Afrikance, moraju pružati istovremeno i pomoć na rješavanju hitnih potreba tamošnjeg stanovništva.

”U toku protekle četiri godine mi smo utrostručili pomoć sub-saharskoj Africi i sada iz naše zemlje u taj region stiže oko četvrtine ukupne svjetske pomoći. Tražimo načine da u budićnosti uradimo više.“

Uz humanitarnu pomoć koja stiže iz svijeta i uz velike finasijske olakšice, primjera radi oprost dugova najsiromašnijim zemljama o čemu su se suglasili lideri 8 najrazvijenihih industrijskih zemalja, gospodin Bush ističe da afričke zemlje i same moraju učiniti mnogo više:

”Niko ne želi dati novac zemlji u kojoj je korupcija velika, gdje tamošnji lideri novac trpaju u svoje džepove. Nijedna razvijena zemlja ne želi pružiti podršku vladi koja ne radi za dobrobit vlastitog naroda.“

Stoga će i Sjedinjene države podržavati vlade onih zemalja koje se opredjele za ekonomiju otvorenog trzišta, transparentnosti u radu, podržavaće vlade za koje vjeruju da su u stanju da vode svoje zemlje putem napretka - takođe naglašava gospodin Bush.

XS
SM
MD
LG