Linkovi

Terzić i Ashdown u Briselu nastoje deblokirati integracijske procese


Današnji odvojeni sastanci u Briselu, premijera Adnana Terzića i visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH, lorda Ashdowna organizovani su sa jednim ciljem- deblokadom integracijskog procesa zemlje, zaustavljenog na policijskim reformama.

Premijer BiH se susreće sa Wifredom Martensom, koji je svojevremeno potpisao preporuke reorganizacije policijske strukture u zemlji, dok Visokog predstavnika poslijepodne očekuju evropski ambasadori, okupljeni u Političko sigurnosnom komittu Evropske unije.

Ključna tema susreta će biti traženje načina da se provedu neophodna prilagodjenja policijskog aparata evropskim standardima, blokirana nepristajanjem Banja Luke.

Uz, u najavi ovih susreta, najccešće pominjanu riječ "sankcije", u krugovima oko Evropskog vijeća i Komisije se ukazuje da je lociran "odredjeni dio političkih lidera", koji odbijaju provodjenje traženih reformi. Kako su o stavovima zvaničnog Brisela o trenutnoj situaciji već sasvim dobro upoznati svi u zemlji, uključujući i dvojicu zvaničnika u službenoj posjeti Uniji, tako se vjeruje da će razgovori koje će danas voditi imati novu dimenziju- traženje mehanizma za deblokadu procesa evropskih integracija.

U suprotnom, već je upozoreno iz ureda visokog predstavnika EU, Javera Solane, sa kojim će se Terzić i Ashdown susresti kasno poslijepodne, zemlja će biti suočena sa "dobrovoljnim getom", izolacijom koja bi mogla poništiti sve rezultate dosadašnjih reformi.


XS
SM
MD
LG