Linkovi

Dick Cheney izjavio da trenutno ne postoje planovi o zatvaranju Guantanama


U svjetlu navoda o lošem tretiranju zatvorenika u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi, oglasilo se i američko ministrastvo odbrane,dok je za TV mrežu Fox, američki podpredsjednik Dick Cheney izjavio da trenutno ne postoje planovi o zatvaranju ovog zatvora.

Američki podpredsjednik Dick Cheney je kazao da će zatvor u zaljevu Guantanamo i dalje biti držani osumnjičeni teroristi jer su, kako je kazao, oni loši ljudi. Evo šta o budućnosti Guantanama misli senator Patrick Leahy, Demokrata iz države Vermont.

”Mi smo zemlja koja ljudima govori da se mi pridržavamo zakona. Mi želimo da se i ostale zemlje pridržavaju zakona, što se u Guantanamu ne dešava.“

Na 84 stranice magazin Time je objavio dokument u kojem su izneseni detalji istrage provedene nad zatvorenikom Mohamed al Kahtanijem, operativcem Al Qaide zarobljenim u Afganistanu. U novinskom tekstu se kaže da je ovaj zatvorenik buđen u 4 sata ujutro, ispitivan do ponoći i tjeran da stoji ili bude budan puštanjem muzike.

Republikanski senator Lindsey Graham, ipak, smatra da je ovaj zatvor ključan u borbi protriv terorizma.

”Potrebno nam je mjesto kao što je zatvor Guantanamo kako bi smjestili ljude koje uklanajmo sa ratišta u ratu protiv terorizma, kako bi dobili informacije , kako bi bili sigurniji.“

U jučerašnjem saopćenju Ministarstva odbrane se kaže da je Kahtani, nakon što je uhapšen na afganistansko-pakistanskoj granici, bježeći iz Tora Bore u februaru 2002, prebačen u zatvor Guantanamo, te da se vjeruje da se radi o dvadesetom otmičaru aviona koji su izveli terorističke napade 11. septembra.

U augustu 2001 godine on je pokušao ući u Sjedinjene Države sa 2.800 dolara gotovog novca i avionskom kartom u jednom smjeru, ali je otkriven od strane zvaničnika useljeničke agencije na međunarodnom aerodromu Orlando u Floridi. Umjesto da se sretne sa glavnim organzatorom napada Mohamedom Attom koji ga je čekao na aerodromu, Kahtani se vratio na Srednji istok. Al Kahtanija su ispitivali obučeni profesionalci ,te je on pružio vrijedne obavještajne informacije koje se tiču Al-Qaide, kaže se u saopćenju američkog ministarstva odbrane.

U saopćenju Pentagona se također kaže da u trenutku kada postoje vjerodostojni navodi o lošem tretmanu zatvorenika oni se agresivno istražuju, te se osobe drže odgovornim za njihove akcije.


XS
SM
MD
LG