Linkovi

Ibarski most u Mitrovici - otvoren pa zatvoren


Po definiciji, mostovi su simbol povezivanja, svugdje na svijetu - osim, izgleda u Mitrovici. Otvoren za saobraćaj jutros nakratko, most preko rijeke Ibar ponovo je zatvoren zbog protesta lokalnog srpskog stanovništva.

Plan UN-ove policije je bio da ovaj most otvara za javni saobraćaj isprva dva puta dnevno, po jedan sat ujutro i uveče i da se to postepeno povećava.

Ibarski most je u proteklih 6 godina često bio poprištem raznih oblika nasilja izmedju kosovske albanske većine koja živi južno od rijeke i srpske etničke manjine koja živi u sjevernom dijelu grada.

Snage KFOR-a su prošle nedjelje kontrolu nad mostom predale snagama UN-ove policije, a njegovo postepeno vraćanje u funkciju bio je pokušaj da se djelimično smanje tenzije pred razgovore o konačnom statusu koji treba da počnu krajem ove godine.

Tačno u 9:00 most je otvoren za saobraćaj kako je i planirano. Most je sada pod kontrolom UN policije. Otvorili smo most, bilo je nešto saobraćaja u oba pravca. Nedugo zatim okupila se prilično velika masa ljudi na sjevernoj strani mosta u, moram reći, mirnom protestu. Na kraju su uspjeli da zaustave saobraćaj. Niko više nije mogao proći. U 10 sati - most je ponovo zatvoren prema planu, kaže Larry Miller, glasnogovornik UN-ove policije na Kosovu.

Ibarski most u Mitrovici bio je potpuno zatvoren za saobraćaj od marta prošle godine kada su mase kosovskih Albanaca napale Srbe i njihovu imovinu u nasilju u kojem je stradalo 19 ljudi, a povrijedjeno oko 9 stotina.

XS
SM
MD
LG