Linkovi

Vijeće ministara EU posebne kritike uputilo Republici Srpskoj


Vijeće ministara EU je danas u Luksemburgu pozdravilo ispunjavanje najvećeg broja od 16 tačaka Evropske komisije, neophodnih za nastavak procesa integracije BiH u europske strukture.

Najvažniji uslovi za novu fazu odnosa zemlje sa Evropskom unijom još nisu ispunjeni- potpuna i bezuvjetna saradnja sa Hagom, refrma policije i javnog informativnog servisa.

Posebne kritike su ministri uputili Republici Srpskoj, zbog nepostizanja sporazuma o restruktuiranju policijskih snaga prema evropskim standardima. Upućuje se poziv Banja Luci da što prije donese odluke koje će otvoriti prostor za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju.

Evropski zvaničnici i ovom prilikom ukazuju da nema prostora strahovanju da bi evropske integracije zemlje mogle biti dovedene u pitanje zbivanjima oko referenduma o evropskom ustavu. Unija će ispuniti obećanje dato na Solunskom samitu o evropskim prespektivama država Balkana, sa njima i Bosne i Hercegovine, poruka je sa zvaničnih adresa Unije.

Uz to, vjeruje se da je upozorenje Republici Srpskoj svojevrsni nagovještaj mogućeg ozbiljnijeg odgovora EU na blokadu reformi u Bosni i Hercegovini. U vezu s tim se dovodi i sutrašnja posjeta Visokog predstavnika, lorda Ashdowna Briselu, gdje će o aktuelnim prilikama razgovarati sa Visokim predstavnikom EU, Javierom Solanom i komesarom za proširenje, Olli Rehnom.

XS
SM
MD
LG