Linkovi

Carla del Ponte:  Dobra suradnja s Federacijom BiH, dok se s vlastima Republike Srpske ne može surađivati


Glavna tužiteljica Haškog tribunala, Carla del Ponte i predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, Theodor Meron, danas su Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnjeli redovito izvješće o radu suda, ali i o suradnji pojednih zemalja s tribunalom.

U današnjem istupu glavne tužiteljice i predsjednika haškog tribunala na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda nije bilo nikakvih iznenadjenja.

Predsjednik suda Meron je ponovio kako Haaški sud neće ispuniti svoju povijesnu misiju i "neće zatvoriti svoja vrata dok Karadžić, Mladić i Gotovina ne budu uhićeni, dovedeni u den Haag i suđeni pred sudom".

Carla del Ponte je posebno govorila o Srebrenici pozivajući medjunarodnu zajednicu da sada uhiti Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koje optužuje za genocid u Srebrenici te naglasivši da ona neće sudjelovati, u znak prosvjeda što do njihovog uhićenja još nije došlo, na komemoraciji žrtvama masakra 11.srpnja. Carla del Ponte se, inače, treba u srijedu sastati u washingtonu s američkom drzavnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Za BiH se naglašava dobra suradnja s Federacijom BiH, dok se s vlastima Republike Srpske ne može surađivati, jer oni kriju dokumentaciju, kao na primjer komplean ratni arhiv vojske bosanskih Srba, a naravno uvijek ostaje i pitanje uhićenja Radovana Karadžića. Sve dok se ti uvjeti na ispune Banja Luka nema što tražiti u normalizaciji odnosa s međunarodnom zajednicom, kao što nema ni Beograd dok se Ratko Mladić ne nađe u zatvoru - stav je glavne tužiteljice i predsjednika Haškog tribunala.

Što se tiče Srbije i Crne Gore, i del Ponte i Meron ističu da je napravljen znatan napredak i da je u posljednja četiri mjeseca vlada u Beogradu napravila više nego prethodne vlade za 10 godina. Naravno, tu se misli na izručenje 12 optuženika za ratne zločine, ali za den Haag ostaje i dalje velika prepreka, sto se Srbije tiče, a zove se - Ratko Mladić. I tu nema tajni - Mladić se krije u Srbiji, proteklih godina imao je apsolutnu potporu vrha srbijanske vojske, ali sada se došlo do zida i gotovo svi očekuju njegovo brzo uhićenje ili predaju. Navodno, kako se priča u diplomatskim krugovima, jedino još ostalo da beogradska vlada pronadje novac za Mladićevu obitelj dok je on u zatvoru. I tu nema velikih tajni, jer je tako bilo i s posljednih 12 izručenih iz Beograda.

Poruka, što se Hrvatske tiče, glasi: "Hrvatska još ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom". Carla del Ponte je procijenila da će biti potrebno još nekoliko mjeseci kako bi se utvrdilo da li hrvatske vlasti čine sve što mogu kako bi uhitile Antu Gotovinu i prebacile ga u den Haag.

Carla del Ponte je rekla da u prvoj polovici ove godine napori hrvatskih vasti nisu bili "ni proaktivni, niti usredotočeni". Spomula je nekoliko incidenata gdje se manipuliralo osjetljivim informacijama kako bi se opstruirala istraga protiv Gotovine i njegove zaštitiničke mreže.

Po njezinim riječima, također je provođena i kampanja u medijima, ponekad temeljena na povjerljivim dokumentima koji su 'procurili" u medije, čiji je cilj bila diskreditacija suda ili njegovih suradnika u Zagrebu. "To ukazuje da Gotovina još može računati na aktivnu mrežu pomoći, uključujući unutar državnih institucija" - rekla je del Ponte.

Što se tiče hrvatskog Akcijskog plana glavna tužiteljica je procijenila da bi daljnji ozbiljni napredak u provedbi plana trebao dovesti do Gotovine: "No, još će nekoliko mjeseci trebati da bi se odredilo čine li hrvatske vlasti ovaj put sve što mogu da uhite i izruče Gotovinu". "Dok Gotovina ne bude u Den Haagu ili dok Hrvatska ne osigura precizne informacije o boravištu ovoga bjegunca nemoguće je, međutim, reći da Hrvatska u potpunosti surađuje s haškim tribunalom" - rekla je Carla del Ponte.

Tužiteljica je obavijestila Vijeće sigurnosti da će povući prijedlog o prepuštanju domaćem pravosuđu suđenja slućaj "vukovarske trojke". Budući da je slučaj krajnje osjetljiv, odluka da se prebaci dovela bi do otpora i u Hrvatskoj i u Srbiji i Crnoj Gori koje su dolazile u obzir za prebacivanje, te je zaključila da je najbolje da se trojci sudi u den Haagu.

XS
SM
MD
LG