Linkovi

Očito je da neko pokušava zaplašiti Libance


Istaknuti libanski novinar Samir Kassir ubijen je u Bejrutu u eksplozija podmetnutoj pod njegov automobil. Desilo se to nekoliko dana pred održavnje druge runde parlamentarnih izbora u Libanu.

Gospodin Kassir je bio poznat po oštrim kritikama gotovo tri decenije duge sirijske okupacije. Libanski opozicioni lideri optužili su Damask da stoji iza njegovog ubistva. Takve optužbe Sirija negira.

Atentat na bivšeg libanskog premijera Rafika Hariria u Bejrutu u februaru potakao je masovne demonstracije protiv sirijske okupacije. Damask je bio prisiljen da povuče trupe iz Libana. Haririjev sin i politički nasljednik Saad Hariri rekao je reporterima da on vjeruje da su isti ljudi stoje iza oba atenttata, onog na njegovog oca na novinara Samira Kassira, te dodao:”I samo bog zna šta će se još desiti.” “Mi se nećemo uplašiti, mi želimo slobodu, nezavisnost, mi hocemo svoj suverenitet i niko nas neće zaustaviti“ - takođe je rekao gospodin Hariri, a libanska politicka opozicija traži ostavku Siriji naklonjenog predsjednika Libana Emila Lahouda.

Americki državni sekretar Condoleezza Rice osudila je ubistvo Samira Kassira kao, ”gnusno djelo:”

”Očito je da neko pokušava zaplašiti Libance dok prolaze kroz sadašnji izborni proces. To se, po mom mišljenju, neće dogoditi jer libanski narod želi demokratiju. Libanci prolaze težak i važan period. I mi moramo osuditi svaki pokušaj uznemiravanja i plašenja naroda Libana.“

Gospođa Rice zatražila je od predsjednika libanske vlade Najiba Mikati-ja da održi obećanje o tome da će ubistvo Samira Kassira biti temeljito istraženo.

XS
SM
MD
LG