Linkovi

Konferencija o borbi protiv raka


Ljekari i istraživači iz 17 organizacija za borbu protiv raka u 11 zemalja su se nedavno okupili u Houstonu na konferenciji održanoj u medicinskom centru univerziteta u Texasu. Kako iz Houstona izvještava Greg Flakus, ti stručnjaci su ujedinjeni u svojoj odlučnosti da se širom svijeta bore protiv te bolesti.

U centru za istraživanje raka Anderson mogli su se vidjeti neka od najvažnijih tehnoloških dostignuća u liječenju raka. Između ostalog, sudionici su obišli objekat za proton terapiju, koji se još uvijek gradi. Veliki uređaj će omogućiti da se unutar tijela pacijenta ubiju kancerogene ćelije a da se ne uništi okolno zdravo tkivo. Stručnjaci za rak iz Azije, latinske Amerke i Evrope su se tu okupili kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo. Potpredsjednik centra, doktor Thomas Brown, kaže da je to upravo ideja tog programa.

”Saznali smo kroz niz napora sličnih institucija iz cijelog svijeta da postoje moderni obrazovni, istraživački i objekti za brigu o pacijentima u njihovim područjima, koji se bave istraživanjem i liječenjem raka i koji su zainteresirani za model brige o pacijentima kojeg pokreće istraživanje, kaže doktor Brown.“

Jedna entuzijastična sudionica je bila Bridgette Ma, profesorica onkologije na kineskom univerzitetu u Hong Kongu.

”Vjerujem u viziju međunarodne suradnje. Mislim da je to ključno za rješavanje misterije raka i mislim da je jedini način da se riješi zagonetka suradnja i podjela znanja.“

Jedan od razloga zašto je to tako teška bolest da se savlada je jer je to zapravo više bolesti pod jednim imenom. Što doprinosi kompleksnosti je i činjenica da su različite vrste raka predominantnije u određenim dijelovima svijeta. Doktor Brown kaže da je studiranje tih varijacija ključno.

”U današnjem svijetu gdje ljudi putuju ili migriraju, gdje je svijet zapravo manji, važno je shvatiti razlike u populaciji, kaže doktor Brown. On dodaje da je fokus trenutnog istraživanja razvoj tretmana koji se mogu napraviti po individualnim potrebama pacijenata.“

Došlo je to revolucije u shvatanju zašto normalno tkivo prolazi kroz brojne korake kako bi psotalo kancerogeno. U shvatanju tih koraka sada možemo razmatrati situaciju pacijenata koji boluju od raka, i na pojedinačnoj osnovi, možemo efektno odrediti i dijagnozu i prilagoditi tretman, kaže on.

S tim na umu, centar za liječenje raka MD Naderson nastoji uspsotaviti dodatne odnose sa sličnim institucijama i produbiti napore suradnje u borbi protiv raka u cijelom svijetu.

XS
SM
MD
LG