Linkovi

Kome i zašto dostaviti 10 milijardi američke pomoći inostranstvu?


Zakon o američkoj pomoći inostranstvu bio je prilika članovima američkog Kongresa da raspravljaju o nekim ključnim pitanjima sa kojima se susreću Sjedinjene Države.

Zakonom se osigurava 10 milijardi dolara u naredne dvije fiskalne godine, od čega najveći dio odlazi Stete Departmentu i oko 652 miliona dolara za američki medjunarodni radijski i televizijski program.

Emocionalne debate su izazvali prijedlozi nekih amandmana na Zakon članova Komiteta za medjunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa, uključujući pitanje pomoći Egiptu, kojeg administracija predsjednika Busha smatra ključnim saveznikom u ratu protiv terorizma i ključnom snagom za demokratske promjene na Srednjem Istoku.

Amandmanom se predlaže da se vojna pomoć Egiptu od 40 miliona dolara preorjentira u ekonomsku. Kongresmen, Darrell Issa, republikanac iz Kalifornije je izrazio zabrinutost da bi to moglo ugroziti američke živote, a demokrati su Američko-Egipatske odnose nazvali nesimetričnim u korist vojne pomoći okrivljujući Egipat za, kako su rekli, nedovoljnu pomoć u ratu protiv terorizma, i sposrost predsjednika Hosni Mubaraka u demokratskim reformama.

Druga živa debata se vodila oko amandmana demokratske kongresmenke, Barbare Lee kojim se predsjednik Bush poziva da ponudi program i plan povlačenja američkih vojnika iz Iraka. Taj amandman je odbijen.

XS
SM
MD
LG