Linkovi

Plakati u Banjaluci sa slikom Ratka Mladića


Fondacija Srebrenica - Potočari, danas je saopštila da je u julu 1995.godine u području ove opštine stradalo 8.106 Bošnjaka. U centru Banjaluke, danas su se pojavili plakati u kojima se negira zločin u Srebrenici a tim povodom se oglasio i predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić.

Na preliminarnom spisku Bošnjaka nestalih na području Srebrenice u julu 1995.godine nalaze se imena 8.106 ljudi. Saopštio je ovo danas nakon sjednice Izvršnog odbora Fondacije Srebrenica-Potočari predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih, Amor Mašović.

On je saopštio da ovaj spisak nije konačan ali da je, kako je rekao, 99 posto tačan, pošto su korišteni podaci iz više relevantnih izvora. Mašović je, takođe, istakao da preostaje provjera još oko 500 imena sa ovog spiska koji će upravo iz tih razloga biti objelodanjen kako bi se, eventalno, eliminisali netačni podaci.

Inače, jutros su se u centru Banjaluke pojavili plakati sa natpisom Istina o Srebrenici u kojima se negira tvrdnja da su pripadnici Vojske Republike Srpske počinili genocid u Srebrenici. Lokalna policija je skinula šest ovakvih natpisa potvrdio je portparol Centra javne bezbjednosti Banja Luka, Rade Mutić.

«Iznad jednog od tih plakata bila je i mala crno bijela slika generala Ratka Mladića veličine 13 puta 9 santimetara. Naši su pripadnici pronašli šest takvih oglasa i skinuli ih a u toku je potraga za počiniocima. Do ovog časa nema informacija ko bi mogao da to učini. Znači, istraga još uvijek traje. «

Ovim povodom reagovao je i predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić koji je saopštio da je kvalifikacija o genocidu u Srebrenici preteška ali da o tome konačnu riječ treba da daju mjerodavne međunarodne institucije.


XS
SM
MD
LG