Linkovi

N. Burns: Snimci ubijanja mladih Srebreničana iznova šokiraju, ali gdje je glas bosanskih Srba?


Američki podsekretar Nicholas Burns se danas naalzi u posjeti Kosovu kako bi razgovarao o budućnosti razgovora o političkom statusu provincije. Datum do kojeg bi se odredio finalni status Kosova nije objavljen, premda su američki zvaničnici 2005 godinu nazvali godinom odluke za Kosovo. UN je od norveškog diplomate Kai Eode-a zatražio da procjeni da li je Kosovo spremno za konačno rješenje.

Sinoć je dopsinik Glasa Amerike Adnan Rondić razgovarao sa američkim podsekretarom Nicholasom Burnsom nako susreta za zvaničnicima BiH. Evo dijela iz intervjua koji se tiče Srebrenice, posebno nakon objavljivanja najnovijih snimaka ubijanja Srebreničana, a i u povodu desete gosišnjice masakra u nekadašnjoj UN-ovoj zaštićenoj zoni.

Snimci ubijanja mladih Srebreničana, iznova šokiraju, kaže g Burns. Ipak, reakcije iz Beograda ohrabruju:

«Bili smo impresionirani činjenicom da je predsjednik Tadić, odmah nakon što je vidio taj snimak, izrazio žaljenje majkama tih mladih ljudi, rekavši da će doći u Srebrenicu 11 jula. Premijer Koštunica također je osudio ta ubojstva, odmah potom, uhapšeno je šest osoba, pripadnika Škorpiona., odgovornih za hladnokrva ubojstva. Ali, gdje je glas bosanskih Srba? Ali, zašto nema reakcije iz Banje Luke, RS? Zašto njihovi lideri nisu osudili ono što je očigledno bilo na tom video snimku!»

U SAD, mi pamtimo ime Srebrenica, svi znamo šta se tamo desilo, kaže g Burns, dodajući da će Visoka delegacija SAD 11 jula, na desetu godišnjicu zločina u Srebrenici, biti prisutna u Potočarima, kako bi izrazila američku podršku majkama Srebrenice i poštovanje prema 8000 muškaraca i dječaka, brutalno ubijenih tamo! urns još jednom je podsjetio da Američki kongres priprema rezoluciju suosjećanja i podrške Srebrenici.

«Srebrenica je, kako većina nas vjeruje, najveći masakr počinjen u Evropi, nakon nacizma.“

Posljednji put u Sarajevu, g Burns je bio prije godinu i po:

«Svaki put kad dođem,vidim mnogo promjena, promjena na bolje, kad je riječ o Sarajevu. Želim čestitati građanima Sarajeva i BiH na tim promjenama i hoću da kažem da mi želimo i dalje da Vam pružamo podršku i želimo biti vaši prijatelji «

XS
SM
MD
LG