Linkovi

Mladen Ivanić ne prihvata razrješenje dužnosti ministra vanjskih poslova


Mnogi zvaničnici i predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske danas su osudili jučerašnu odluku predsjedavajućeg savjeta ministarav B i H, Adnana Terzića da prihvati ponuđenu ostavku ministra inostranih poslova Mladena Ivanića iz decembra 2004.godine.

Razrješenje ministra inostranih poslova B i H, Mladena Ivanića je krajnje opasan potez po poziciju Savjeta ministara i može dovesti do pada ove institucije. Izjavio je ovo danas Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić konstatujući da iza odluke predsjedavajućeg Savjeta ministara, Adnana Terzića stoji i politički motiv.

Sam Mladen Ivanić, koji je za Terzićevu odluku saznao na putu za Španiju, ističe da se ne može govoriti o prihvatanju ostavke pošto je on, kako ističe, tu ostavku, još ranije povukao.

«Ostavka je podnesena u decembru zbog neslaganja sa međunarodnom zajednicom a svima je u javnosti Bosne i Hercegovine jasno da nakon sastanka u Neumu ona više nije bila aktuelna. Dakle, Terzić je donio odluku o mom razrješenju a za to mora dobiti saglasnost parlamenta i dok god to ne dobije ja sam ministar inostranih poslova, potpredsjednik Savjeta ministara, predstavnik Republike Srpske u Savjetru ministara i taj svoj posao ću nastaviti da radim.»

Partija demokratskog progresa, čiji je Ivanić predsjednik, danas je ocijenila da je Terzićev, kako se navodi, ilegalni pokušaj smjene ministra inostranih poslova udar na Republiku Srpsku i srpski narod u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata,Nebojša Radmanović je ovim povodom pozvao Adnana Terzića da podnese ostavku pošto je to, po njegovom mišljenju, jedino rješenje, u ovom trenutku, za Bosnu i Hercegovinu. On je istakao i potrebu raspisivanja prijevremenih izbora. Jučerašnji potez Adana Terzića osudile su još neke političke stranke u Republici Srpskoj.

PADDY ASHDOWN O SMJENI IVANIĆA

Ili bh. vlada, učinivši mnogo, sada ne može postići više, ili se radi o napadu ljetnog ludila, dva su od mogućih zaključaka Visokog predstavnika nakon posljednjih dešavanja u Vijeću ministara!

Gospodin Ashdown se nada da je po srijedi ovo drugo, te da je riječ samo o pauzi u pocesu reformi. Prema njegovim riječima, nije jasno kako će Terzićeva odluka o razrješenju ministra Ivanića promovirati reforme koje zemlja očajnički treba. Istaknuo je kako se sastao s Terzićem prije objavljivanja odluke i savjetovao ga da je ne donosi.

Ipak, Visoki predstavnik je mnogo manje zainteresiran za ono što se dogodilo jučer, nego za ono što će se dogoditi sutra, a ostavit će Vijeću ministara i predsjedavajućem Terziću da riješe ovo pitanje.

On je i dalje optimista i uvjeren je da BiH još uvijek može početi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju u vrijeme 10. godišnjice Daytonskog sporazuma i tako sustići SCG, Albaniju i druge zemlje na putu prema članstvu u Evropskoj uniji.

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas zaključak kojim od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića traži da obavi konsultacije sa strankama zastupljenim u ovom domu radi prevazilaženja postojeće situacije u Savjetu ministara.

Većinom glasova odbačen je prijedlog zastupnika SDP-a Zlatka Lagumdžije, da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH pozove Terzića da podnese ostavku.


XS
SM
MD
LG