Linkovi

Britanija i SAD za otpisivanje duga siromašnim afričkim državama


SAD i Britanija ce predložiti da se otpiše dug siromašnih zemalja na sledecem samitu Grupe 8 (G8), izjavio je nakon razgovora sa britanskim premijerom Tony Blairom u Washingtonu, americki predsjednik George Bush.

"Naše zemlje rade na prijedlogu za Grupu 8 kojim bi se 100 odsto duga najsiromašnijih zemalja otpisalo", rekao je Bush.

Ni on ni njegov gost iz Britanije nisu naveli detalje incijative koja ce biti predstavljena na samitu G8 6. i 7. jula u Škotskoj.

Bush je rekao da i pored toga ne namjerava da povecava znacajno pomoc Africi, pošto je vec pokrenuo programe borbe protiv SIDE, promocije trgovine i beneficija za države koje se okrenu reformama i iskorijenjivanju korupcije.

Rekao je i da ce 674 miliona dolara pomoci, namijenjenih hitnim situacijama u svijetu, biti dato za humanitarne potrebe africkog kontinenta.

Dvojica lidera su razgovarala i o klimatskim promjenama, što Britanci žele da bude jedan od prioriteta G-8 u vrijeme njihovog predsjedavanja, ali je Blair nakon konferencije za novinare rekao kako se njegovi i stavovi americkog predsjednika po tom pitanju razliku.

“Mislim da svi znaju da iz razlicite perspektive gledamo na to pitanja, ali je važno da se bez obzira na razlike svi usresrijedimo na suocavanje sa izazovima klimatskih promjena, obezbjedenje energije i snadbijevanje energijom”, rekao je Blair.

Dvojica lidera su razgovarala i o Iraku i Bliskom istoku

XS
SM
MD
LG