Linkovi

Predsjednik Bush je obećao dodatnu pomoć Africi


Predsjednik Bush je obećao dodatnu pomoć Africi od 674 miliona dolara za borbu protiv gladi, kao i druge oblike humanitarne pomoći. To je saopćeno nakon što su se jučer u Bijeloj kući susreli predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair. Gospodin Blair predlaže plan smanjivanja siromaštva u Africi, tražeći od Sjedinjenih Država i drugih razvijenih zemalja da do 2010. godine udvostruče pomoć afričkim zemljama.

Sa zadovoljstvom mogu saopćiti da će Sjedinjene Države osigurati dodatnih 674 miliona dolara za humanitarnu pomoć Africi.

Gospodin Bush je to rekao u utorak na zajedničkoj press konferenciji sa britanskim premijerom Tonyem Blairom u Bijeloj kući. On je rekao da će 414 miliona dolara od te pomoći odmah otići za ublažavanje gladi na Rogu Afrike.
Gospodin Blair kaže da je ostvario znatan napredak na svom planu olakšica za dugove afričkih zemalja, ali da neka pitanja tek treba riješiti, prije nego on taj plan predstavi na summitu G-8 u julu mjesecu.

Gospodin Blair želi punu podršku predsjednika Busha za njegovu inicijativu pomoći Africi od 50 milijardi dolara. To podrazumjeva potpuni otpis dugova afričkih zemalja, i udvostručenje pomoći Africi do 2010. godine. Takvu obavezu predsjednik Bush, kaže, nije mogao prihvatiti zbog načina na koji se odvija američki budžetarni proces.

Stephan Morrison je direktor za Afrički program pri Centru za strategiju i medjunarodne studije u Washingtonu. On kaže da takvi fondovi mogu imati teškoća čak i pod uvjetom da su Sjedinjene Države i druge zemlje spremne dati novac.

”Postoji zabrinutost u vezi mira i vremena u kojem to povećanje želite ostvariti, jer je riječ o kontinentu na kojem brojne zemlje mogu prihvatiti značajnu pomoć, ali i druge sa slabim vladama koje zahtijevaju pažljivo upravljanje sredstvima kako ta pomoć ne bi podhranjivala korupciju.“

Afrički lideri su predložili Novi plan za razvoj Afrike, kojim obećavaju vlastite reforme u zamjenu za investicije i pomoć. Predsjednik Bush i premijer Blair su naglasili da vlade afričkih zemalja moraju pokazati da su opredjeljenje reformama.

Elmira Woods, analitičarka iz grupe Vanjska politika u Fokusu misli da afričke zemlje prvo trebaju pomoć u razvoju, da bi mogle napredovati.

”Da bi se 54 zemlje na Afričkom kontinentu razvijale potrebno je osigurati pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, a Sjedinjene Države još uvijek nemaju vanjsku politiku koja je na fundamenatlan način posvećena razvoju Afrike.“

Predsjednik Bush, medjutim, kaže da je pomoć Africi, kako je rekao - u centru vanjske politike njegove administracije, naglašavajući da je pomoć Africi utrostručena u posljednje četiri godine.


XS
SM
MD
LG