Linkovi

Saradnja Hrvatske sa Hagom još uvijek nepotpuna


Poruka evropskih zvaničnika kandidatskim zemljama i onima koje tek očekuju kandidatski status je da "učine maksimum napora" kako bi ispunile tražene kriterijume i ispunile neophodne uslove za ulazak u evropsku asocijaciju država.

Danas je takvu poruku u svom pismenom saopštenju prenio i evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, a povodom izvještaja glavne haške tužiteljice, Carle del Ponte, o stepenu saradnje Hrvatske sa Tribunalom.

Komesar Rehn sa žaljenjem konstatuje da izvještaj šefa haških tužitelja, i pored ocjene o izvjesnom napretku", naglašava da se hrvatska saradnja sa Tribunalom još uvijek ne može ocijeniti kao potpuna. Izvještaj je tokom jučerašnjeg dana dostavljen luksemburškom Predsjedništvu, a potom i svim članicama Evropske unije.

"Žalim zbog toga", kaže Ren, i dodaje da on shvata da je hrvatskim vlastima potrebno više vremena da bi osigurale da demokratske strukture imaju potpunu kontrolu i da državna administracija poštuje vladavinu prava i medjunarodne obaveze.

Prema njegovoj tvrdnji, EU je spremna da započne sa Zagrebom pregovore o ulasku u Uniju, ali tek kada Hrvatska ispuni uslove- preda Hagu odbjeglog generala Antu Gotovinu ili uvjeri Brisel da je učinila sve kako bi ga pronašla i privela pravdi.

Uz najavu da će se početkom naredne nedjelje ovim pitanjem baviti i ministri spoljnih poslova Unije, ne isključuje se mogućnost da se o Hrvatskoj, ali i o široj sudbini nastavka proširenja Unije, razgovara tokom samita evropskih šefova država ili vlada, zakazanom za 16.i 17. jun.

XS
SM
MD
LG