Linkovi

Lidija Topić:  Uvjeti koje BiH treba ispuniti su nepromjenjivi


Doskorašnja zamjenica ministra vanjskih poslova BiH, Lidija Topić, od ove sedmice je novi ambasador zemlje pri EU- povod je to još jednom u nizu neveselih osvrta na to gdje smo na integracijskom putu, te još jednom u u nizu briselskih podsjećanja.

U sjeni krupnih političkih zbivanja i, kada je bosansko-hercegovački integracijski proces u pitanju, krupnih političkih prepreka, evropskim zvaničnicima u Briselu se predstavila nova ambasadorka zemlje. Poruke koje je ovom prilikom čula od predsjednika Komisije, Mauela Barrosa, bile su očekivane:

Lidija Topić, ambasador BiH pri EU: Uvjeti koje BiH treba ispuniti su nepromjenjivi u ovoj fazi- očekuje se dalji napredak, suštinski napredak, naročito kada je u pitanju reforma policije, dakle, u potpunosti se od nas očekuje da ispunimo kriterije koji su pred nama i to nam je sasvim jasno, još jednomn ponovoljeno.

Pitanje proširenja se ne dovodi u pitanje. Dakle, proširenje će biti nastavljeno. Medjutim, pri tome treba pokazati puno više od političke volje- rezultate u tom procesu, razumijevanje javnog mijenja, te vrlo, vrlo konkretne rezultate".

Evropski zvaničnici kao ključni razlog zastoju bh intergracijskog procesa ne vide unutrašnje probleme Unije, već, konkretno, zastoj policijskih reformi.

Za šeficu delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Doris Pack, jasna je činjenica da Sarajevo nije tamo gdje bi trebalo biti: Zemlja nije tako daleko odmakla kao što bi mogla i trebala- zbog nedostatka volje da se shvati da su policijske reforme zaista neophodne, zbog činjenice da su prilično kasno započeli transferi optuženih u Hag. Zato mislim da je ovo ključni trenutak, jer su svi u regionu napredovali više nego Bosna i Hercegovina".

Predstavnica za štampu evropskog komesara za proširenje, Olli Rehna, Kristina Nagy je nedavno pozorila: Odnosi sa Evropskom unijom ne podrazumjevaju samo korist, već i obaveze- rukovodstvo zemlje je dobro upoznato sa kriterijima koje treba ispuniti i zaista, moraju učiniti sve da ih i ispune, kako bi se mogao nastaviti progres.

Uz ovo, zbog odbijanja ustava od strane Francuza i Holandjana, cijeli proces približavanja zemlje Uniji je pod dodatnom lupom, otežan evropskim strahom od novog talasa proširenja, dok još nisu sanirane posljedice ni prethodnog.

Zato je gospodji Topić i ovom prilikom naglašeno: Predsjednik Barroso mi je jasno rekao da rezultati koji se od nas očekuju će biti vrlo precizno evaluirani. Dakle, ne postoji nikakva namjera u popuštanju, kada su u pitanju ocjene ispunjenih rezultata".

XS
SM
MD
LG