Linkovi

Veliko obećanje nove vakcine protiv ebole


Medicinski istraživači su razvili novu vakcinu koja, izgleda, štiti majmune od smrtonosnog virusa Ebole i Marburga.Uz dodatna istraživanja, ova bi vakcina mogla dobiti odobrenje i za ljudsku upotrebu. ovo je navjerovatnije veliko, mnogi kažu čak prelomo otkriće jer se radi o virusu sa izuzetno velikom stopom smrtnosti, ali i zbog opasnosti da neko taj virus upotrijebi i kao bio-teroristički agens.

O uspješno izvršenim testiranjima izvijestili su
naučnici američkog Medicinskog vojno-istraživačkog instituta za zarazne bolesti i kanadska državna Služba za javno zdravlje.
U postupku zvanom obrnuti genetički proces oni su iz jednog aktivnog virusa izdvojili gen i zamijenili ga ne-zaraznim genom Ebole i Marburga, izazvavši tako rekaciju tjelesnog imunološkog sistema. Samo jedna doza te vakcine bila je dovoljna da majmune zaštiti od smrtonosnog virusa.

TOM GEISBERT,MERIČKI VOJNOMEDICINSKI INSTITUT: Ugrožena populacija mora biti vakcinisana u veoma kratkom roku, vakcina mora biti brza i efikasna - zato je ovo ogroman preokret.

Otkad su se virusi Ebola i Marburg sedamdesetih godina prošlog vijeka pojavili u centralnoj Africi, ubili su na hiljade ljudi i stepen smrtnosti koju izazivaju je veći od 90 procenata. Ti virusi su toliko smrtonosni da su svi istraživači, svo vrijeme, morali nositi teška zaštitna odijela.

DR. BRIGITTE VASSET,DOKTORI BEZ GRANICA: Ovo nije virus koji skače na osobu. Ako sam ja ovdje a vi tu - neću se zaraziti. Ali ako ja dotaknem bilo koji vaš tjelesni fluid - mogu biti zaražena.

Kad se virus dobije on izaziva težak gubitak krvi i šok, i smrt nastupa za samo nekoliko dana. Decenijama, gotovo da nije bilo ničega što se moglo uraditi protiv tog virusa - sve do sada.Istraživači cijene da će za testiranja trebati još nekoliko godina prije nego vakcina bude dozvoljena za humanu upotrebu. Medjutim, za slučaj nekog bio-terorističkog napada, ona može biti upotrijebljena i mnogo, mnogo brže.

XS
SM
MD
LG