Linkovi

Savezna vlada preuzima kontrolu nad medicinskom upotrebom marihuane


Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je da federalne vlasti mogu tužiti i kazniti ljude koji uzimaju marihuanu u medicinske svrhe, čak i u saveznim državama koje svojim zakonima bolesnicima dozvoljavaju upotrebu te droge pod medicinskom kontrolom.

Odlukom 6 naprema 3 sudije Vrhovnog suda su presudili da federalne vlasti imaju pravo da uhapse takozvane medicinske uživaoce marihuane, poput Angel Raich. Gospodja Raich boluje od nekoliko bolesti, uključujući i tumor na mozgu. Ona tvrdi da je pušenje marihuane, ili kanabisa, jedini način da sebi olakša bol.

RAICH :Kad ujutro ne bih uzela kanabis - ne bih uopšte mogla da se pokrenem. Ne bih mogla ništa. To je nešto što ja moram uzeti odmah ujutro i moram to uzimati svaka dva sata.

Gospodja Reich živi u Californiji, jednoj od 11 saveznih država koje odobravaju uzimanje marihuane u medicinske svrhe. Federalni zakon sad uzimanje te droge tretira protivzakonitim i, čak, Bushova administracija osporava ikakvu njenu bilo kakvu medicinsku korist. Predasjednik Bush je izjavio da administracija na to pitanje gleda iz šireg ugla, te da je uvjerena da bi autorizacija njene upotrebe mogla voditi porastu trgovine drogama i, indirektno, finansirati terorizam.

RAICH : Obilježili su nas kao kriminalce, a mi uistinu nismo kriminalci. Ja sam majka, lojalan sam gradjanin ove zemlje i jedino šta hoću to je da ostanem živa. Zaista ne mislim da je to neki zločin.

Gospodja Raich je bila jedna od dvoje tužilaca u slučaju koji je završio, ovako kako je završio, pred Vrhovnim Sudom Sjedinjenih Država.


XS
SM
MD
LG