Linkovi

Voda - novo policijsko oružje


U Britaniji je javnosti predstavljeno novo oružje kojim će se policija boriti protiv kriminala. Za sada, ovo oružje pokazuje sjajne rezultate protiv provalnika i drugih vrsta lopova-- tzv Pametna voda, koja se može rasprskati preko gumenih šlaufa u nečijoj bašti, ima nešto što liči na jedinstven genetski kod, i na taj način forenzički povezuje osumnjičenoga lopova sa mjestom kradje.

Evo i dobroga primjera: londonska ulica Oxford jedna je od najprometnijih za kupce i turiste gotovo u cijelom svijetu. Ulica Oxford medjutim pati i od kriminala, i to itekako škodi biznisu.

U kasne noćne sate masovne su provale u prodavnice, što košta milijune funti u toku godine.Medjutim, sada policija uzvraća udarac - i to vodom. Pametna voda je zapravo vodeni rastvor kojim se mogu otkriti, ali dugoročno i odvratiti provalnici i lopovi.
Rastvor je sastavljen od stotina mikroba koji formiraju jedinstven kod sličan genetičkom. Tragovi takve vode ostaju na odjeći i ukradenoj robi mjesecima i pokažu se pod ultra-ljubičastim zracima, iako provlanik ili lopov koji obavlja kradju - ništa ne može primijetiti, niti vidi da iz ugradjenog raspršivača prska neka tečnost po njemu.Pametna voda nije medjutim nimalo opasna.


Inspektor Charlie Barber iz londonske policije kaže: Ovaj proizvod se do sada pokazao sto posto uspješnim ; to je zbog jedinstvenog koda poput DNK, koji proizvod sadrži. Ako se na osumnjičeniku nadju tragovi pametne vode, on mora objasniti zašto je u to vrijeme bio na tom odredjenom mjestu. AKo ima dobro objašnjenje - onda nema problema; medjutim to gotovo nikada nije slučaj, i ovim putem ga možemo optužiti, a da na to nema nikakav obrambeni argument.


Posebno su rezultatima zadovoljni lokalni biznisi; odskora se primjećuje i da su lokalne kriminalne bande jednostavno napustile područje svog operiranja - jer više nemaju šansi na uspjeh.

XS
SM
MD
LG