Linkovi

Stati u kraj seksualnim zlostavljanjima od strane osoblja UN-a


Zamjenica generalnog sekretara UN-a Louise Frechette je jučer bila u posjeti Kosovu, u okviru turneje po zemljama u kojima su zabilježeni slučajevi seksualne eksploatacije od strane osoblja UN-a.

Tokom dvodnevne posjete Kosovu, gospođa Frechette je kazala da će razmotriti to na koji način misija UN-a na Kosovu udovoljava smjernicama koje zagovaraju spriječavanje seksualne eksploatacije.

Provodimo kampanju kako bi razmotrili sve mjere koje je ova misija preduzela, kako bi bili sigurni da radimo sve kako bi ovo spriječili. Unaprijed se radujem razgovorima sa liderstvom misije, kao i kosovskim predsjendikom i premijerom.

Ranije je generalni sekretar Un-a osudio djela seksualnog zlostavljanja koja su počinili pripadnici mirovnih snaga UN-a, nakon što je istraga pokazala da su zemlje članice ignorirale ovaj problem godinama. O zlostavljanjima se izviještavalo u BiH, Kosovu, Kambodži, Istočnom Timoru ,Zapadnoj Africi i Kongu.

Ovo pitanje je izbilo u prvi plan u UN-u nakon što je ranije u toku godine izviješteno da su mirovne snage Un-a u Kongu za seksualne usluge djevojčica i žena razmjenjivali hranu i novac.Prema riječima predsjedavajućeg komisije za istragu ovih zlostavljanja , jordanskog ambasadora u UN-u, princa Zeid al Husseina. prvog decembra prošle godine provedene su 152 istrage.Pet uposlenika je otpušteno, a 77 vojnika i policajaca poslano kućama uz disciplinsku kaznu.

Djelatnici UN-a trebaju poštivati određene smjernice, kao što je zabrana čestog posjećivanja barova i restorana, gdje mogu doći u kontakt sa prostitutkama. Prošlog mjeseca je lokalni sud u Pakistanu podigao optužnicu protiv jednog Pakistanca koji je seksualno zlostavljao maloljetnike.

Nakon posjete Kosovu, zamjenica generalnog sekretara UN-a Louise Frechette odlazi u Burundi, dok je prije Kosova posjetila Misije UN-a u Siera Leoneu, Liberiji i Obali Slonovače.

XS
SM
MD
LG