Linkovi

Pariz najozbiljniji kandidat za domaćina OI 2012.


Pariz, jedan od vodećih kandidata za domaćina ljetnih olimpijskih igara 2012 godine je dobio najbolje ocjene u izvještaju evaluacione komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta. Komitet je danas izdao izvještaj na 123 strane, tačno mjesec dana prije izbora domaćina. U izvještaju se biraju kandidature Pariza, Londona, New Yorka, Madrida i Moskve.

London, Madrid i New York su također dobili pozitivne ocjene. Moskva je dobila kritiku zbog nedostatka detalja o svom planu, dok je komisija saopćila da New York još nije garantirao mjesto izgradnje olimpijskog stadiona.

Pariz je u tom svjetlu održao i paradu na poznatoj aveniji Champs Elysees, koja se pretvorila u pravo sportsko borilište, sa različitim olimpijskim disciplinama koje su se odvijale na obje strane Trijumfalne kapije. Tu su se mogli vidjeti bazeni za kajak, skakanje, te tereni za tenis i fudbal. Gradonačelnik Pariza je zajedno sa nekim od sportskih zvijezda presjekao vrpcu zvanično otvorivši sportsko slavlje.

Olimpijski komitet je Londonu uputio pohvale za značajno sportsko i nasljeđe očuvanja okoline sa svojim planovima za obnovu uništenog istočnog dijela grada. Komitet međutim navodi da je potrebno pažljivo razmatranje kako bi se osiguralo da se objekti završe na vrijeme. ITEM 26

Jučer je velika zabava održana i u glavnom gradu Španije Madridu na koju je izašlo gotovo pola miliona ljudi. Zabavu su sačinjavale sportske izložbe, koncerti i predstave. Tri glavna objekta u Madridu su bili osvjetljeni bojama pet olimpijskih prstenova. Međunarodni olimpijski komitet će domaćina olimpijade 2012 izabrati 6 jula u Singapuru.

XS
SM
MD
LG