Linkovi

Generalni tajnik NATO: Karadžić i Mladić na slobodi jer nema NATO trupa u Srbiji


Generalni sekretar NATO- Jaap de Hoop Scheffer – izjavio je danas u intervju za američku televizijsku mrežu CNN da je veoma frustriran činjenicom da se najtraženiji haški optuženici, Radovan Karadžić i Ratko Mladić i dalje nalaze na slobodi.

Scheffer, koji u Washingtonu sa zvaničnicima administracije predsjednika Busha razgovara o planovima i aktivnostima Sjeverno atlantskog saveza kazao je gostujući u emisiji nonivara Wolfa Blitzera, da su uznemirujući snimci pogubljenja bošnjačkih civila, objavljeni prije dva dana na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, «podjsetili na užase rata u Bosni i najveći masakr na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata».

Govoreći o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koje optužnica Haškog tribunala tereti za genocid u Bosni, prvenstveno zbog masakra u Srebrenici, Scheffer je rekao da će se «lov na Karadžića i Mladića nastaviti» i da oni nisu uhapšeni prvenstveno zbog «podrške mreža koje im omogućavaju nesmetano kretanje između Srbije i Republike Srpske i činjenice da NATO nije prisutan u Srbiji».

Odgovarajući na pitanje u vezi sa kontroverznim postupcima holandskih trupa iz sastava međunarodnih mirovnih snaga, koje su 1995. godine bile zadužene za zaštitu srebreničke enklave, Scheffer je rekao da je tada kao glasnogovornik ministarstva inostranih poslova Holandije bio užasnut onim što se dogodilo, «da su holandske trupe učinile ono što su mogle da spriječe masakr, ali da nesreća nije mogla da bude izbjegnuta jer je – prvenstveno iz neobjašnjivih političkih razloga – izostalo bombardovanje srpskih položaja».


XS
SM
MD
LG