Linkovi

BiH mješovita jedinica otišla u Irak


Pripadnici Jedinice za unistavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Oruzanih snaga BiH otputovali su danas s Medjunarodnog aerodroma Sarajevo u misiju podrske mira u Iraku.

Jedinica za unistavanje NUS-a otputovala je iz Sarajeva americkim vojnim avionom u bazu koaliconih snaga u Kuvajtu iz koje ce, nakon priprema, biti rasporedjena u zonu operacija u Iraku,u blizini Faludje. Jedinica je sastavljena od tri desetoclana tima i komande od sest ljudi. Od 36 vojnika, 24 su dobrovoljci iz Vojske FBiH, 12 iz Vojske RS. Danas su pripadnike ove jedinice ispratili su visoki bh. zvanicnici, kao i predstavnici medjunarodnih organizacija i clanovi diplomatskog kora.

U svom obracaju vojnicima koji odlaze u Irak, nacelnik Zajednickog staba OS BiH general pukovnik Sifet Podzic istaknuo je da Jedinica za unistavanje NUB-a predstavlja obrazac i putokaz ka buducim Oruzanim snagama BiH. Navodeci da su pripadnici ove jedinice izabrani kao visoko motivirani dobrovoljci, dobro obuceni, i kao vojnici i kao strucnjaci, Podzic je naglasio da oni odlaze na vazan zadatak u kojem ne smije biti greske. Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Borislav Paravac u svom obracanju naglasio je da je do sada BiH u mirovne operacije upucivala uglavnom vojne i policijske promatrace, ali sa ovom jedinicom je otvorena nova etapa u izgradnji vanjske politike BiH, koja se ogleda u spremnosti za izvrsavanje medjunarodno preuzetih obaveza i znacajnom priblizavanju euroatlantskim institucijama.

XS
SM
MD
LG