Linkovi

Negativna odluka u vezi sa reformom policije ne bi bila dobra za BiH


Šef misije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz izrazio je danas u Banjaluci očekivanja da će poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske prihvatiti ponuđeni koncept reforme policijskih snaga.

Poslanici Narodne Skupštine Reublike Srpske bi u ponedjeljak, na posebnoj sjednici parlamenta, trebali donijeti pozitivnu odluku o reformi policije. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon odvojenih sastanaka sa predsjednikom Republike Srpske Draganom Čavićem i predsjednikom entitetskog parlamenta Dušanom Stojičićem, šef misije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz naglašavajući da je postizanje sporazuma veoma blizu.

On je naglasio da ne može predvidjeti rezultate glasanja poslanika ali da smatra da su oni ozbiljni i odgovorni ljudi i političari te da je na stranačkim pregovorima na Vlašiću učinjen veliki napredak. Majkl Hemfriz je istakao da je neophodno definisati sekundarni nivo policijske strukture naglasivši da će se entitetske linije razgraničenja uvažavati ali da zbog funkcionalnosti rada policije ona mora u pojedinim područjima prelaziti ovu liniju kako bi efikasno radila.

Sekundarni nivo policijskih sruktura treba da bude organizovan prema funkcionalnim razlozima i policiji mora biti omogućeno da efikasno radi svoj posao, dodao je Hemfriz podsjetivši da Evropska Unija neće mijenjati tri osnovna principa o reformi policije niti će nametati rješenja. Negativna odluka u vezi sa reformom policije ne bi bila dobra za Bosnu i Hercegovinu, poručio je šef misije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz.

XS
SM
MD
LG