Linkovi

Nove pojedinosti o skrnavljenju Kurana u Guantanamu


Priča o skrnavljenju Kurana u američkom zatvoru u mornaričkoj bazi Guantanamu na Kubi, koju je pokrenuo magazin Newsweek, i koja je izazvala mnoge proteste u u nekoliko muslimanskih zemalja i smrt više ljudi, jučer je dobila dodatne detalje na pres konferenciji u Pentagonu.

Američki vojni zvaničnici nisu našli pouzdane dokaze koji bi potvrdili tvrdnje zatvorenika da je u zatvoru u Guantanamu Kuran bačen u klozetsku šolju. Medjutim, general Jay Hood, zapovjednik u Guantanamu, kaže da su čuvari i istražitelji u pet slučajeva pogrešno odnosili prema Kuranu zatočenih muslimana. On je jučer novinarima u Pentagonu rekao da je zatvorenik koji je FBI agentu 2001. rekao da je čuvar zatvora bacio Kuran u klozetsku šolju, sada istražiteljima rekao da nikada nije bio svjedok takvog čina, nego je samo čuo čuvare kako o tome govore. General je odbio da govori o detaljima rezultata istrage, ali je rekao da je od 13 navedenih slučajeva njih pet potvrdjeno, od koji su tri bila namjerna, a dva slučajna oskvrnuća Kurana. U dva slučaja, rekao je general Hood čuvari su kažnjeni.

Glasnogovornik Pentagona Laurence Di Rita kaže da su se vojni zvaničnici odlučili da javnosti ranije, nego obično, saopće detalje unutarnje istrage kako bi se promjenio pogrešan utisak koji je ostao nakon izvještaja Newsweeka o incidentu sa Kuranom.

XS
SM
MD
LG