Linkovi

Irački ministar unutrašnjih poslova potvrdio da je Abu Musab al Zarqawi ranjen


Irački ministar unutrašnjih poslova je izjavio kako je primio vjerodostojnu informaciju prije pet dana prema kojoj je Abu Musab al Zarqawi ranjen, medjutim, dodao je irački ministar, ne zna je li Zarqawi do danas živ. Ovih su dana počele kružiti informacije po internetu prema kojima je militantni lider ranjen - tako je u utorak na al Qaidinom web-siteu izašao i poziv Muslimanima da se mole za Zarqawijevo ozdravljenje.

U medjuvremenu je glasnogovornik Al Qaide u Iraku negirao tvrdnju na jednom drugoj stranici na internetu, prema kojemu je Zarqawijevo krilo al-Qaide već naimenovalo njegova zamjenika.

U odvojenom razvoju dogadjaja je irački ministar odbrane Sadooun al Duleimi izjavio da će iduće sedmice oko 40 hiljada pripadnika iračkih snaga sigurnosti krenuti u veliku operaciju u i oko Bagdada kako bi zaustavili pobunjenike. Zapadno od glavnog grada, američke i iračke snage već drugi dan pročešljavaju grad Haditha. Najmanje 10 pobunjenika je, navodi se u izvještajima, ubijeno u toku te operacije.

XS
SM
MD
LG