Linkovi

Sloboda govora, udruživanja i slobona ekonomija su ključ demokracije


Pobunjenici u Iraku, kako to izgleda u posljednje vrijeme, pojačavaju napade na iračke vojnike i policajce nastojeći destabilizirati demokratiju koja se uspostavlja. Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush kaže da nijedna zemlja u istoriji nije prešla iz tiranije u slobodno društvo bez pravljenja koraka unatrag i bez početničkih grešaka i dodaje:

”Razlika između zemalja koje su uspjele i onih koje nisu je u napretku kojeg su ostvarile u upostavljnju slobodnih institucija. Dakle, da bi se pomoglo mladim demokratijama da postignu uspjeh, mi im moramo pomoći da izgrade slobodne institucije koje će ispuniti vakum prouzrokovan promjenom.”

Mada demokratija ima različite forme u različitim kulturama, mi pouzdano znamo da su u svim društvima uspješne demokratije izgrađene na zajedničkim temeljima, ističe gospodin Bush:

”Prvo, za svaku uspješnu demokratiju mora postojati sloboda govora. Drugo, svaka uspješna demokratija mora imati slobodu udruživanja. Treće, za svaku uspješnu dmokratiju potrebna je slobodna ekonomija koja će podsticati kreativnost i prosperitet. Četvrto, svim demokratijama potrebno je nezavisno sudstvo koje će osigurati vladavinu zakona i nepristrasnu pravdu za sve građane. I peto, svim demokratijam potrebna je sloboda praktikovanja vjere jer je to jedini put za izgradnju društva u kojem preovladavaju suosjećanje i tolerancija.“

Po ocjeni američkog predsjednika sve slobodne zemlje imaju odgovornost, a mnoge od njih i pružaju praktičnu pomoć Iraku. Stvaranje demokratije nije lagan posao, kaže gospodin Bush:

”Surađujući i pomažući tranzicione procese izoliraćemo snage terora i osigurati mir za buduće generacije.”

XS
SM
MD
LG