Linkovi

Zastupnički dom američkog kongresa glasao za istraživanja osnovnih ljudskih ćelija


Zastupnički dom američkog Kongresa jučer je prihvatio zakon koji bi dozvolio ulaganja iz fondova federalne vlade u istraživanja osnovne ljudske ćelije. Medjutim, predsjednik Bush je najavio veto.

Ignorišući prijetnju predsjednika Busha Zastupnički dom Kongresa je glasao 238 naprema 194 za ukidanje ograničenja na trošenje vladinog novca za istraživanje osnovnih ljudskih ćelija.

Zagovarači takvog zakona kažu da će istraživanja ubrzati iznalaženje lijeka za razne bolesti.

Diana Degette, demokrata iz Colorada: Sada se te ćelije zaledjuju za moguće korištenje, odbacuju kao medicinski otpad ili doniraju drugim parovima za vještačku oplodnju. A, ukoliko ovaj zakon stupi na snagu: ostaci ljudskog embria će se donirati za ključna istraživanja koja mogu spasiti milione već rodjenih ljudi.

Medjutim, oponenti na to gledaju kao na abortus. Lider većine u Zastupničkom domu, Tom DeLay je korištenje ostataka embrija iz klinika za oplodnju nazvao komadanjem ljudskog bića.

”Zagovorači ovog zakona će glasati da novcem od poreza gradjana plate komadanje živog, nesumnjivo ljudskog, bića za medicinska istraživanja.“

U odvojenom glasanju, alternativni prijedlog republikanskih lidera kojim bi se finansiralo istraživanje osnovnih ćelija izvedenih od odraslih osoba i ćelija iz pupčane vrpce majke, prošao je samo sa jednim glasom protiv.

Rasprave o istraživanju embrija su, medjutim, bile dosta emocionalne. Republikanac Charles Bass iz New Hampshira je ukazao i na mogući prestiž u odnosu na druge zemlje:

”Zaista, gospodine predsjedavajući, zakon će proći jer Amerikanci žele naći lijek za razne bolesti i ne žele to jednostavno prepustiti drugim zemljama širom svijeta.“

Očekujući lako usvajanje zakona u Zastupničkom domu, njegovi sponzori, republikanac Arlen Specter i demokrata Tom Harkin su uputili pismo lideru većine u Senatu, Billu Firstu iz Tennesseea, urgirajući njegovo brzo usvajanje i u Senatu.

Medjutim, govoreći u Washingtonu, prije debate u Zastupničkom domu, predsjednik Bush je zaprijetio vetom.

”Svaki embrio je jedinstven i genetički kompletiran, kao svako ljudsko biće i svako od nas je tako otpočeo život. Ti životi nisu sirovi materijal za istraživanje nego darovi i ja preporučujem svakoj porodici da prihvati tu djecu kao dar i da im daruje svoju ljubav.“

Izgledi da Zakon stupi na snagu nisu veliki. Zastupnički dom nije ostvario dvotrećinsku većinu kojom bi izbjegao predsjednički veto, a u Senatu, republikanci predsjednika Busha su u većini.

XS
SM
MD
LG