Linkovi

Prijem BiH, SCG i Hravtske u NATO bio bi koristan za region


Američki ambasador u B i H, Douglas McElhaney poručio je danas u Banjaluci da bi prijem Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Hrvatske u NATO bio koristan za cio region jugoistočne Evrope.

Sjedinjene Američke Države će biti prva zemlja koja će predložiti ulazak Bosne i Hercegovine u program NATO-a Partnerstvo za mir kad budu ispunjene sve obaveze prema Haškom tribunalu. Ambasdor McElhaney je ovo izjavio danas u Banjaluci učetvujući u radu Okruglog stola pod nazivom ”NATO rednosti i izazovi“.

On je poručio da Sjeveroatlanska alijansa, trenutno, pruža pomoć Bosni i Hercegovini u reformi odbrane kojom treba da budu stvoreni jedno Ministarstvo odbrane i jedinstvena komanda, uz oslobađanje viška vojnog osoblja, naoružanja i municije te transformaciju viška vojnih objekata u civilne svrhe.

Gospodin McElhaney je istakao da u Americi preovladava mišljenje da bi prijem Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Hrvatske u NATO bio koristan za sve, ne samo u ovom regionu.

Po njegovom mišljenju u cijeloj regiji danas je stabilna situacija, bez postojanja mogućnosti obnavljanja ranijih sukoba, što je bitna pretpostavka i garancija dolaska investicija iz inostranstva.

Američki ambasador u BiH, Douglas McElhaney je, takođe, najavio da će sljedeće sedmice grupa od 50 vojnika iz Bosne i Hercegovine otputovati u vojnu misiju u Irak.

XS
SM
MD
LG