Linkovi

Kompromis u Senatu oko potvrdjivanja sudija koje je nominirao predsjednik Bush


Grupa američkih senatora iz obje stranke, orijentiranih ka političkom centru, postigla je, sinoć - prije nego su pripremljeni kreveti mogli biti upotrijebljeni, kompromisni dogovor i time izbjegla ozbiljan sukob u Senatu oko nominacije kandidata koje predsjednik Bush predlaže za visoke pozicije u sudstvu.

Demokrati koji su u manjini u Senatu zaprijetili su bili da će mehanizmom filibustera onemogućiti glasanje za svih sedam kandidata koje je predsjednik predložio.

Mehanizam poznat kao filibuster - taktika je odlaganja kojom senatska manjina neprekinutim govorima u Senatu onemogućava da dodje do glasanja. Poznato još u 19. vijeku, bilo je to sredstvo kojim se često služila manjina u britanskom parlamentu. Savremeni parlamentarni poslovnici toleriraju filibuster kao pravo manjine da ponekad blokira većinu i spriječi uzurpaciju vlasti.

Medjutim, i republikanska većina u Senatu imala je svoje argumente, tvrdeći da je nekorektno kandidatima uopšte ne dati priliku da se pred Senatom raspravlja o njima i njihovom radu.
Sporazum je postignut, inače, nakon što su Republikanci zaprijetili da će, većinom koju imaju, izglasati poslovničku zabranu korištenja filibustera - kad se radi o kandidatima za sudije.

Nas četrnaestoro, Republikanaca i Demokrata, po sedmoro sa svake strane, ovdje smo da objavimo da smo se dogovorili da pokušamo da spriječimo krizu u američkom Senatu i da ovu instituciju izvučemo iz provalije u kojoj se našla, rekao je senator John McCain, u čijem je uredu postignut ovaj dogovor u posljednji čas. Zatim je, u najkraćem izložio elemente sporazuma.

Jučerašnjim dogovorom otvorena je mogućnost da Senat glasa o tri kandidata, dok na dvoje može biti primijenjen princip filibustera. O tome šta će se dešavati sa nominacijama još dva kandidata - nije ništa spomenuto u saopštenju grupe senatora. Nakon dogovora, Demokrati su saopštili da će filibuster biti korišten samo u izuzetnim okolnostima, ali i upozorili:

Večeras je Senat djelovao u ime razuma i u ime odgovornosti. Poslali smo predsjedniku Georgeu Bushu, podpredsjedniku Dicku Cheney i radikalnom krilu Republikanaca poruku da zloupotreba vlasti neće biti tolerirana, rekao je lider Demokrata u Senatu, Harry Reid.

Iako je u ovom slučaju sporna bila ponajviše nominacija teksaške sutkinje Priscille Owen na mjesto sudije apelacionog suda, u igri je bio mnogo veći ulog - manevar Republikanaca da Demokratima oduzmu pravo na filibuster i blokiranje budućih nominacija za federalne apelacione sudove i Vrhovni sud Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG