Linkovi

BiH nije tako daleko odmakla kao što bi mogla i trebala, kaže Doris Pak


Teško je ne predvidjeti o čemu bh parlamentarci mogu razgovarati sa evropskim kolegama- ukupne prilike u zemlj, od Daytona do policijskih reformi, a što se može podvesti pod proces približavanja Evropskoj uniji, proces koji je u posljednje vrijeme ozbiljno doveden u pitanje.

Gdje je BiH trenutno? Šef Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Doris Pak:

" Zemlja nije tako daleko odmakla kao što bi mogla i trebala, zbog nedostatka volje da se shvati da su policijske reform zaista neophodne, zbog činjenice da su prilično kasno započeli transferi optuženih u Hag. Zbog toga mislim da je ovo ključni trenutak jer su svi u regionu napredovali više nego BiH. Nadam se da će prestati praksa blokiranja reformi i da će parlamentarci u Republici Srpskoj shvatiti da su oni ti koji mogu stvari pokrenuti u pravom smjeru."

Za uticajnog evropskog parlamentarca podrška reformama policije ne znači razgradnju Republike srpske već, jednostavno, uspostavljanje efikasnog i modernog policijskog sistema.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Fatima Leho je uvjerena da aneks 4 Dayonskog sporazuma ostavlja dio prostora da se neka ovlaštenja entiteta prenese na državu - u ovom slučaju, kontrole i organizacije policijskih snaga. Drugio dio bi se obezbijedio ustavnim promjenama. Po njoj, vrijeme pred nama je ključno, posebno za bh političare:

Jednim od dosadašnjih teških promašaja šef delegacije EP za Jugoistočnu Evropu, Doris Pack, naziva činjenicu da su, pred desetogodišnjicu masakra u Srebrenici, ključni optuženi, Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi:

"Mislim da je to sramotno - i to za obje strane - zamedjunarodnu zajednicu, jer nisam sasvim sigurna da su učinili sve što su mogli sa svojim trupama da ih pronadju. Nisam sigurna da su to učinili zato što bi Karadžić i Mladić, jednom u Hagu, ispričali ko im je pomagao i to ne bi više bilo samo "srpsko" pitanje. I glavna tužiteljica Haga, Carla del Ponte govori o tome da SFOR nije učinio šta je trebao. Sa druge strane, činjenica je da u Republici Srpskoj postoje brojne mreže koje pomažu bjeguncima.

Mi smo nedavno pozvali čak i pravoslavnu crkvu da im uskrati utočište, zato što mislimo da svi
trebaju učiniti ono što je u njihobov moći da se ovo prekine. Ovo zbog toga što ne može biti
pomirenja u BiH ako ova dvojica nisu u Hagu."


XS
SM
MD
LG