Linkovi

Naučnici u Južnoj Koreji postigli novi napredak u


Medicinski znastvenici iz Južne Koreje uspjeli su, kako izgleda, napraviti presedan korak u istraživanju osnovne ljudske ćelije. Pošlo im je, naime, za rukom stvoriti prvu ljudsku ćeliju koja odgovara potrebama jednog određenog pacijenta.

Detaljnije o tom kontroverznom otkriću novinar televizijskog programa Glasa Amerike Jim Bertel.

14-godišnja Sabrina Cohen ostala je paralizirana poslije saobraćajnog udesa. Ona se nada da bi zahvaljući tom otkriću mogla ponovo prohodati.

I ne samo ona. Znastvenici kažu da bi na istim osnovama mogla biti liječena Alzhajmerova bolest i druga degenerativna oboljenja.

Kako?

Znastvenici uzimaju ćeliju kože oboljelog pacijenta, izdvajaju DNA, genetički kod, ubacuju ga u specijalno pripremljeno donirano jajašce koje se zatim razvija u embrio genetički identičan pacijentovom. Taj embrio je pun osnovnih ćelija u kojima se razvijaju sve ćelije potrebne organizmu - mišićne, ćelije oka.... ili kao u Sabrininom slučaju nerve ćelije njene kičmene moždine.

John Gearhatr, univerzitet Johns Hopkins, Washington D.C.

”Ako u osobu koja je doživjela srčani udar unesete odraslu osnovnu ćeliju, ona će se integrirati zacjeljujući pacijentovu povredu.“

Stvaranje kloniranog embria je još uvijek kontroverzan čin koji kritikuju mnogi.

Dave Prentice, Savjet za porodična istraživanja, Washington D.C.

”Eksperimentalno se stvaraju klonirani ljudski embriji da bi bili uništeni. I zbog ovog posljednjeg otkrića to će biti još vjerojatnije.“

Otkriće južnokorejskih znanstvenika ponovo je u Sjedinjenim državama rasplamsalo političku raspravu o toj vrsti istraživanja. Kongresmeni Zastupničkog doma američkog Kongresa mogli bi glasati o zakonu kojim bi bile proširene granice korištenja vladinih sredstva za istraživanja na embrijima i osnovnim ćelijama. 2001. godine presjednik Bush ograničio je federalnu finasijsku pomoć samo na istraživanja postojećih osnovnih ćelija. Prije neki dan izjavio je da se protivi proširivanju tog ograničenja.

Jasno sam Kongresu stavio do znanja da se protivim korištenju novca za istraživanja kojima se uništava život da bi se spasio život. Ja sam protiv toga i staviću veto na zakon koji vodi ka proširivanju istraživanja, kazao je američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG