Linkovi

Novo lječenje zakrčenih arterija


Prije petnaest godina, prije nego su se baloni i metalne cjevčice počeli koristiti za proširenje zakrčenih arterija, neki su doktori pokušavali bušiti naslage u arterijama kako bi pospješili protok krvi. Bio je to, medjutim, surov i riskantan posao. Medjutim, zahvaljujući novoj opremi koju koriste doktori u Sjedinjenim Državama to je sada mnogo lakše.

Za većinu ljudi hodanje nije veliki napor. Ali za Billa McLanahan jeste.

Moram ponovo stati. To je bol koja me satire, u listu ljeve noge. Oštar bol. Kaže, gospodin McLanahan

Tu postoji kompletna blokada. Pokazuje Dr. James McKinesy, iz New York Presbyterian Hospital sliku arterije u nozi gospodina McLanahana.

Trebali bi vidjeti tamnu liniju krvi koja protiče cijelim putem na dole, ali je zbog blokade nema, kaže doktor James McKinesy.

Pacijentima sa ovakvim problemom se često radi proces nazvan angioplastika - kako bi razbili nagomilane naslage. Medjutim, to proširuje i oštećuje arteriju i u nozi se za nekoliko mjeseci može pojaviti novo zakrečenje.

Sada doktori na McLanahanu pokušavaju nešto sasvim drukčije - novu proceduru koja u stvari uklanja naslage iz arterije koristeći ovu minijaturnu bušilicu.

Oštrica, koja je tako mala da je teško možete vidjeti, sječe naslage koje se onda guraju u ove produžene čunjeve i vade iz tijela.

Još je neobičnije šta se sve može uraditi kroz malenu rupicu na tijelu veličine otvora na hemijskoj olovci. X-zraci neprekidno vode doktora dok upravlja bušilicom unutar McLanahanove noge.

Dr. James McKinesy: Sječivo sada prolazi kroz to područje i uklanja naslage.

McLanahanu je dat samo lokalni anestetik, i kaže da ne osjeća bol.

I nakon 15 minuta sve je gotovo.

Dr. James McKinesy: To su naslage koje su blokirale protok krvi u njegovoj nozi.

Krajem ove godine će doktori pokušati da na sličan način odstrane naslage u arterijama oko srca, kao alternativu sadašnjim cardio anginoplastici i cjevčicama.

Dr. Richard Kuntz, kardiolog u Brigham&Womens Hospital kaže: Cjevčice u 80 posto slučajeva dobro fukcioniraju, ali ova nova naprava obećava rješenje preostalih 20 posto slučajeva.

Vadjenjem naslaga iz arterija srca na način na koji se to sada radi iz noge, bi mogla biti pomoć za oko 250 hiljada Amerikanaca godišnje.

XS
SM
MD
LG