Linkovi

Svake godine u SAD nestane oko 800 hiljada djece


Blizu 800 hiljada djece nestane u Sjedinjenim Državama svake godine. Neka od njih - obično tinejdžeri, pobjegnu od kuće; neke od djece ne bude satima, neke danima; od 800 hiljada prijavljenih nestanaka, više od 58 hiljada djece godišnje se otme.I zvještaj novinarke Glasa Amerike Katie Scarrah.

Više od 98 posto slučajeva od 58 hiljada otete djece u Americi svake godine, završi se sretno, tj. djeca se ponovno ujedine sa svojim obiteljima. Većinu te djece otme roditelj kojem je oduzeto pravo na starateljstvo. Medjutim, više od 100 djece godišnje otme stranac.

U saveznoj državi Ohio dvoje djece se vodi nestalim više od nedjelju dana. Šerif okruga Kootenai, Rocky Watson: Trenutno nam je glavna briga to dvoje djece koje ne možemo pronaći. Imamo pse tragače, i pretražujemo cijelo područje. O ovom je javljeno i susjednim policijskim okruzima.

Šerif Watson napominje da je to dvoje djece bilo svjedocima trostrukog ubojstva u svojoj kući prije nego su nestali. Sistem upozoravanja na nivou Sjedinjenih Država, nazvan AMBER , je aktiviran u cilju potrage za 9 godišnjim Dylanom i njegovom 8 godišnjom sestrom Shastom Groene.

Tracy Henke, Koordinator sistema upozoravanja AMBER pri američkom ministarstvu pravosudja: Stvorili smo ovaj sistem upozorenja na nestalu djecu kojim se obavještavaju lokalne zajednice, savezne države,policija, zatim informacija ide i na televiziju, na radio...Svaka individua u toj zajednici bude tim putem obaviještena, i možda može pomoći u potrazi.

Ernie Allen pri Nacionnalnom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu potvrdjuje kako je najbolji način potrage za djecom ukoliko mnogo ljudi sudjeluje: Milijuni Amerikanaca na ulicama gradova ovim sistemom obavještavanja postaju mogući kandidati da vide nešto, da dobiju informaciju koja može voditi tom djetetu.

Do sada su ovim sistemom spaseni životi oko 200 djece koja su bila oteta. U Ministartsvu Pravosudja kažu da upozorenje putem pisane poruke na kompjuteru, na billboard-ima duž puteva, na televiziji - zbilja postaje efikasno sredstvo u pronalaženju otete djece. Ipak, najbolji metod da se spriječe otmice i nestanci jest potpuno uključenje roditelja i život djeteta: da svaki trenutak roditelj zna kako dijete provodi vrijeme, s kime se druži, šta ga muči. Informacija i znanje o tome , kažu u Ministartsvu, jednaki su prevenciji nestanaka.

XS
SM
MD
LG