Linkovi

Organizirani kriminal u BiH predstavlja ozbiljan problem


Organizirani kriminal u BiH predstavlja ozbiljan problem za zemlju, jer je opasnost za stabilizaciju mira i smetnja na putu ka evroatlantskim integracijama, izjavio je danas komandant EUFOR-a general Dejvid Liki na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je organizovani kriminal u BiH povezan sa mrežama za podršku osumnjičenima za ratne zločine i sa paralelnim strukturama u organima vlasti.

"Policija u BiH je efikasna i profesionalna, ali samo do određene granice, jer nije jedinstvena i nema odgoarajuće koordinacije na nivou države. Zbog toga je njeno restrukturisanje od izuzetnog značaja za borbu protiv organiziranog kriminala. -kazao je general Liki.

Na pitanje novinara zašto međunarodne snage do sada nisu uhapsile Radovana Karadźića i Ratka Mladića, general Liki je odgovorio protivpitanjem zašto to nisu uradile domaće vlasti i policija, koji bolje od stranih vojnika poznaju ove krajeve i prije mogu doći do informacija od građana i ljudi bliskih mrežama podrške optuženima za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG