Linkovi

Prvi susret G.W. Busha sa palestinskim predsjednikom


Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas danas je napustio Ramalu na putu za Sjedinjene Države, gdje se treba susresti sa predsjednikom Bushom. U isto vrijeme u Washingtonu se već nalazi izraelski premijer Ariel Sharon.

Biće ovo prvi susret predsjednika Busha sa jednim palestinskim predsjednikom, s obzirom da se on nikada nije želio susresti sa Jaserom Arafatom.

Napuštajući Ramalu, Abbas je rekao da će u Washingtonu zahtijevati političku i ekonomsku podršku Sjedinjenih Država i napredak, medjunarodno podržavane Mape puta za mir na Srednjem Istoku. Palestinski predsjednik kaže da je spreman nastaviti razgovore na Mapi puta koja podrazumjeva stvaranje neovisne Palestinske države.

U isto vrijeme u Washingtonu se već nalazi izraelski premijer, Ariel Sharon, koji je tokom trodnevne posjete Sjedinjenim Državama obnovio poziv za kooridnaciju dviju strana tokom izraelskog povlačenja iz Pojasa Gaze ovog ljeta. On je medjutim, dodao da je obnova mirovnih pregovora na osnovi Mape puta još uvijek daleko.

Od kako je u januaru, nakon smrti Yasera Arafata, na mjesto palestinskog predsjednika izabran Mahmoud Abbas, obje strane iskazuju spremnost za zajednički rad, ali je ostvaren zanemarljiv napredak.

Državni sekretar, Condoleezza Rice kaže da predsjednik Bush insistira na tome da Abbas rasturi militantnu mrežu na palestinskim područjima, te da Izrael ima svojih obaveza koje mora ispuniti.

Gospodja Rice ističe da predsjednik Bush sa palestinskim predsjednikom želi graditi odnose zasnovane na uzajamnom povjerenju.

XS
SM
MD
LG