Linkovi

CAFTA - Sporazuma o slobodnoj trgovini sa centralno-američkim zemljama


Najviši predstavnici Kostarike, Dominikanske Republike, Salvadora, Gvatamale, Hondurasa i Nikaragve sastali su se nedavno sa predsjenikom Sjedinjenih država George W. Bushom. Tema razgovora - prijedlog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa centralno-američkim zemljama, skraćeno nazvanim CAFTA.

Sporazum su već usvojili parlamenti Gvatamale, Salvadora i Hondurasa, a uskoro će se o njemu izjasniti i članovi amerčkog Kongresa.

Predsjednik Bush smatra da bi provedba sporazuma vodila ka ekonomskom napretku, smanjivanju siromaštva i otvaranju novih radnih mjesta u spomenutim, inače siromašnim, zemljama.

”Za novonastale demokratije Centralne Amerike sporazum CAFTA će donijeti nove investicije, a to znači bolje poslove i veće zarade. Potrošačima u Centarlnoj Americi će po povoljnijim cijenama biti dostupni proizvodi iz Sjedinjnih država. Usvajanjem ovog sporazuma mi ćemo jasno staviti do znanja da su Sjedinjene države, najveća ekonomska sila u svijetu spremna na razvijene partnerske odnose sa zemljama iz bliskog susjedstva.“

Predsjednik Salvadora Elias Antonio Saca se slaže sa takvom ocjenom i ističe da je, kako je rekao, ”najgore što se može desiti zemljama Centralne Amerike je da ih Sjedinjene države zapostave.

I predsjednik Hondurasa Ricardo Madura je mišljenja da će povećanje trgovinske ramjene donijeti korist Centralnoj Americi.

”Mi smo ovdje u ime siromašnih građana naših zemalja. Provođenjem sporazuma CAFTA pomoći ćemo da se ostvare ciljevi koje će siromašni osjetiti po debljim novčanicima. Građani naših zemalja vjeruju u demokratiju, ali oni trebaju i veće zarade.“

Predsjednik Bush naglašava da sporazum CAFTA, kada se počne provoditi, neće voditi samo unapređenju ekonomije, nego će uspostavljenem moćnog regiona slobodne trgovine biti promovirana vladavina demokratije, poštivanje ljudskih prava i ekonomskih sloboda za sve.”

XS
SM
MD
LG