Linkovi

Neki članovi američkog Kongresa nastavljaju zahtijevati reformu UN-a


Neki članovi američkog Kongresa nastavljaju zahtijevati reformu unutar UN-a, a nakon izvještaja o korupciji u tom svjetskom tijelu i seksualnim zlostavljanjima od strane pripadnika mirovnih snaga. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Brian Wagner, neki smatraju da bi toj svjetskoj organizaciji trebalo obustaviti fondove sve dok se ne provedu reforme.

UN godišnje potroši na milijarde dolara doniranog novca na mirovne operacije, programe ishrane i iskorijenjivanje siromaštva.

Republikanski zastupnik iz Illinois-a Henry Hyde kaže da su operacije Un-a ključne širom svijeta.

”Međutim, mi se protivimo stvarima kao što su legendarna birokratizacija, politička tribina, milijarde dolara potrošenih na mnoštvo programa sa slabim rezultatima, protivimo se zloupotrebama fondova i skandalima vezanim za irački program nafta za hranu.“

Program Nafta za hranu je nametnuo ograničenja na Irak, iako u prošlogodišnjem izvještaju stoji da je slabo nadgledanje provođenja programa dovelo do toga da Sadam Husein napravi ilegalni profit u milijardama dolara od prodaje nafte.

Mark Malloch Brown, šef ureda generalnog sekretara UN-a kaže da je izvještaj otkrio i druge probleme unutar UN-a.

”Nemamo adekvatan program provjere i to se treba ojačati. Pravila o objelodanjivanju financijskih informacija nisu dovoljna. Nemamo program koji bi osigurao da će bilo koji uposlenik koji doborovoljno iznese informacije koje ukazuju na malverzacije biti zaštićen kako ne bi došlo do uzvratnih optužbi.“

Propusti u upravi kao što su ovi su potakli na pitanja o djelotvornosti UN-a i generalnog sekretara Kofi Anana.

Iako je gospodin Anan obećao promjene, republikanski zastupnik Dana Roharbacher iz Californije nije ubijeđen da će do njih i doći.

”Nisam baš siguran šta je liderstvo UN-a odlučilo, da li da budu dio rješenja ili dio problema. Međutim, znamo jednu stvar, insistiramo na tome da ne budu izvan zakona.“

Jedan način da se zvaničnici UN-a drže odgovornim, kaže gospodin Roharbacher je povlačenje američkih fondova, što je najveći izvor prihoda UN-u.

Međutim, to bi ugrozilo ključne programe, kao što su podrška afričkim mirovnim snagama i humanitarni programi namijenjeni Darfuru u Sudanu-kaže Mark Malloch Brown.

”Za mene je ovo istinski lakmus test po pitanju djelotvornosti reformi UN-a, posebno u slučaju da se Darfur ne pretvori u novi region gdje se strahovito narušavaju ljudska prava.“

Nasilje u Drafuru je izbilo prije dvije godine, ali se do sada Vijeće sigurnosti UN-a nije moglo složiti kako okončati nasilje.

Zastupnik Tom Lantosh, demokrata iz Californije kaže da je sada pogrešno vrijeme za Ameriku da se isključi iz međunarodne zajednice.

”Odbijanje da isplatimo naš dio finansijskih obaveza u nastojanju da se reforme sprovedu narušava naše međunaordne obaveze i ismijava doktrinu odgovornosti i moralnog ponašanja koje zahtijevamo od UN-a.“

Administracija predsjednika Busha podržava reforme u UN-u i navodi da će, ukoliko njihov kandidat za sljedećeg ambasadora Sjedinjenih Država u UN-u, John Bolton bude prihvaćen od strane Senata, odigrati ključnu ulogu u reformi te organziacije.

XS
SM
MD
LG