Linkovi

Ariel Sharon se obratio liderima jevrejske zajednice u New Yorku


Dok se izraelski premijer Ariel Sharon jučer obraćao liderima jevrejske zajednice u New Yorku, prosvjednici su organizirali bučan prosvjed. On je tom prilikom izrazio nadu da će uskoro doći dan kada će se potpisati mirovni sporazum sa svim susjedima, rekavši također da namjerava zadržati kontrolu nad velikim naseljima u dijelovima Zapadne obale.

Gospodin Sharon je istovremeno odbio mogućnost potpunog vraćanja teritorija zauzetog u ratu 1967 kojeg zahtijevaju Palestinci. Gospodin Sharon je također rekao da neće biti ulaska za palestinske izbjeglice u Izrael, odbijajući tako još jedan ključni palestinski zahtjev.

Neki od prosvjednika, koji su prekinuli govor gospodian Sharona, su nosili narančaste majice, što je boja koju su prihvatili naseljenici u Gazi, koji se protive njegovom planu da ih se ukloni iz njihovih kuća krajem ljeta. Ariel Sharon je stigao u trodnevnu posjetu Sjedinjenim državama kako bi ojačao veze s američkim Jevrejima i razgovarao o domaćim pitanjima kao što je plan povlačenja iz pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG