Linkovi

Za hapšenje R. Karadžića prvenstveno odgovorne vlasti u BiH


Skoro deset godina otvoreni dosje "Karažić", sudeći prema zvaničniciam vojnog saveza, ima šansu za zaključenjem samo ukoliko to budu željele vlasti u BiH. Slijede na listi "zaduženih" snage Evropske unije, a tek onda NATO.

Predstavnik za štampu vojnog saveza, James Apaturai je još jednom podsjetio zvanično Sarajevo i sve koji su očekivali da BiH već ima ulaznicu za Partnerstvo za mir- ključ ulaska leži u okončanju višegodišnjeg bijega nekadašnjeg političkg liera bosanskih Srba:

"Karadžić u Hagu, Karadžić koji će se suočiti sa pravdom. Nije riječ samo o njemu, kao što u Srbiji nije riječ samo o Mladiću. Tu su i ostali koji su optuženi. Svjedoci smo progresa koji ohrabruje, i u BiH i SCG. To je dobar znak ali smo čuli od glavne tužiteljice Tribunala, Carle del Ponte da je moguće više i da se možda čak i planira. Za sada su tu dobri znaci , ali očekujemo da saradnja kompletira."

Komentarišući navode da je Radovan Karadžić "pred nosom" domaćih vlasti, evropskih snaga, pa i NATO, nedavno vidjen u javnosti, Apaturai kaže:

"Znate da je naše prisustvo u BiH dramatično smanjeno. Umjesto nas, sada je tamo EU sa svojih 7 hiljada vojnika i oni drže ključnu odgovornost za sigurnost. Ali oni koji su apsolutno prvi koji trebaju uhapsiti Karadžića su bh vlasti. Oni to, medjutim, ne čine. Krivicu nosi prvi Karadžić, koji bi ukoliko je kuražan, to trebao i iskazati i suočiti se sa pravdom kao što suu učinili brojni drugi koji su se predali. Uz njega, tu je vlada BiH i državne službe sigurnosti, koje bi morale privesti bjegunca u Hag".

XS
SM
MD
LG