Linkovi

Američka vojska osudila objavljivanje neautoriziranih fotografija Sadama Huseina


Američka vojska je osudila današnje objavljivanje neautoriziranih fotografija koje pokazuju Sadama Huseina u njegovoj zatvorskoj ćeliji u Iraku. Vojska navodi da su uslikane fotografije jasno kršenje direktiva ministarstva odbrane i da također moguće narušavaju smjernice Ženevske konvencije o ophođenju prema zatvorenicima. Američki zvaničnici su obećali da će agresivno istražiti izvor tih fotografija, za koje navode da su uslikane prije godinu dana.

Fotografije, od kojih neke pokazuju Saddama Husseina u donjem vešu, objavljene su na naslovnim stranama tabloida SUN u Londonu, i NEW YORK POST-a, i na televiziji širom svijeta. Jedan od ovih listova tvrdi da su fotografije dobili od pripadnika američke vojske, a svrha objavljivanja je, kažu, nada da će te ponižavajuće slike bivšeg iračkog lidera obeshrabriti pobunjenike u toj zemlji koji se bore protiv nove iračke vlasti.

Predsjednik Bush je izjavio da ne misli da će objavljene fotografije polunagog Sadama huseina dovesti do dodatnog anti-američkog sentimenta u Iraku. Odgovarajući na pitanje reportera u Bijeloj kući, on je rekao da takva fotografija ne inspirira ubice, već da su pobunjenici motivirani vizijom svijeta koji je, kako je rekao, zaostao i barbarski i željom za onemogućavanjem slobode u Iraku. Bijela kuća je saopćila da je predsjednik ranije izviješten o incidentu i da u velikoj mjeri podržava, kako se navodi, agresivnu i temeljitu istragu koja je već u toku.

XS
SM
MD
LG