Linkovi

Sjedinjene Države su obnovile energiju i odlučnost da pomognu BiH


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić je jučer poslije podne u američkom State departmentu u Washingtonu razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara za politička pitanja, ambasadorom Nicholasom Burnsom, koji je ovih dana najavio da će se administracija predsjednika Busha po prvi put ozbiljnije pozabaviti nerješenim pitanjima na Balkanu.

Šta u tom smilsu može očekivati BiH?

A. TERZIĆ: Mislim da je prostor Balkana ogromno dobio na značaju činjenicom da je ambasador Burns dobio posao u State departmentu. Mi smo se radovali od samog početka i znali smo da ćemo se vratiti u fokus vanjske politike SAD, jer mislimo da prostor Balkana u mnogome zavisi, njegova budućnost zavisi, od posvećenosti SAD tom prostoru.

Sigurno da će najavljena turneja ambasadora Burnsa po zemljama Balkana i jugo-istočne Evrope biti prilika da definitivno pojasnimo stanje i perspektive za budućnost. Ja znam da je gospodin Burns kao ambasador SAD u NATO-u bio veliki prijatelj BiH, da nam je puno pomogao, i u našim nastojanjima da NATO otvori štab u BiH, da krenemo u reformu odbrane, i samo se nadam da će sve ostale projekte, koji se dolaskom na ovu dužnost za njega proširuju, znači nije više samo vojska, nego kompletno bh društvo, da ćemo u budućnosti saradjivati na obostranu korist.

VOA: Da li se prekid pregovora o reformi policije u BiH odrazio na pregovore koje u Washingtonu vodite u MMF-u i Svjetskoj banci?

A.TERZIĆ: Prekid pregovora je loš signal, ali nije katastrofa, normalno, ukoliko se pregovori ponovo nastave. Ja sam ubjedjen da politički subjekti u BiH imaju svjesnu viziju i obavezu da nastave sa tim pregovorima. Mi jednostavno moramo reformisati svoju policiju. Hoćemo li to uraditi za dvije godine, ili se danas dogovoriti oko akcionog plana reforme, mislim da je izlišno pitanje. Svaki pametan političar bi trebao imati čast da sudjeluje u nekim revolucionarnim potezima u njegovoj državi i ja se nadam da se niko neće sakrivati od svoje obaveze.

VOA: Ambasadore Burns, šta je po vama ključni nedovršeni posao u BiH?

N. BURNS: Prije svega dozvolite mi da kažem da sam imao veliko zadovoljstvo da danas primim premijera Terzića, on je prijatelj Sjedinjenih Država, on je jako dobro došao. Mi smo se i ranije sretali i danas smo imali odličan sastanak na kojem smo razgovarali o značaju američke podrške ljudima u BiH, nastavku američkog vojnog prisustva kojeg već imamo u zemlji i političku podršku moje zemlje BiH, kako bi prevladala neke probleme iz prošlosti. Naš pogled na budućnost, i veliki izazov u budćnosti, je ispunjavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, kompletiranje reforme odbrane, kompletiranje ustavnog procesa i osiguranje da svaka etnička grupa u zemlji živi i radi u miru. Mi mislimo da zemlja ima dobre lidere i da je sa dobrim liderima sve moguće.

Ja se radujem dolasku u Sarajevo, za dvije sedmice, da se sastanem sa premijerom i njegovim kolegama i u ime predsjednika Busha i državnog sekretara, Condoleezze Rice prenesem osjećaj da su Sjedinjene Države obnovile energiju, obnovile odlučnost da pomognu ljudima u BiH da ostvare obećanja Daytona, da sprovedu Dayton. Ja sam rekao premijeru da jednog dana u budućnosti želimo pozdraviti BiH u NATO savezu, i mislimo da budućnost te zemlje u evropskim institucijama, to je cilj, veliki cilj i mislm da ga treba ostvariti.

XS
SM
MD
LG