Linkovi

Washington: Predstavljen novi sistem upozorenja pilota o ulasku u ograničeni zračni prostor


Predstavnici Pentagona su jučer poveli reportere na vožnju helikopterom, kako bi im pokazali novi sistem za upozoravanje pilota koji uđu u ograničeni zračni prostor nad glavnim gradom Sjedinjenih država.

Zelene i crvene laserske zrake po gradu signaliziraju kada je avion ušao na ograničenu teritoriju. Kada vidi ta svjetla, pilot zna da se treba brzo udaljiti i kontaktirati kontrolu leta. Cilj ovog laserskog sistema je izbjeći ono što se u Washingtonu dogodilo prošle sedmice, kada je pilot Cesne s jednim motorom ostao bez orjentacije i letio u opsegu od tri milje od Bijele kuće, što je dovelo do fanatične evakuacije na desetine hiljada ljudi. Predsjednik Bush u tom trenutku nije bio u Bijeloj kući, dok su potpredsejdnika Dicka Cheneya i prvu damu Lauru ubrzano izveli iz Bijele kuće. Dva borbena aviona tipa F-16 su pratili avion do obližnjeg aerodroma.

Ako pilot odmah počne komunicirati ili se okrene, borbeni avioni neće prekinuti ono što rade, a to znači da će nastaviti da se kreću prema kraju piste. Ali ako pilot počne pričati, prema uputama Federalne adminsitracije za avijaciju, postoji mogućnost da ih možemo zadržati na zemlji, kaže pukovnik Ed Daniel, iz američkih zračnih snaga.

Tokom masovnih evakuacija, ljudi mogu biti povrijeđeni, a nedužni pilot oboren, jer se izgubio i doletio isuviše blizu Bijele kuće. Prema Sjevernoameričkoj komandi odbrane, uzlijetanje jednog jedinog borbenog aviona košta između 30 i 50 hilajda dolara. Federalni zvaničnici laserski sistem vide kao mnogo jeftiniji način upozoravanja pilota. Novi sistem će ući u upotrebu ove subote.

XS
SM
MD
LG