Linkovi

Ratovi zvijezda su biznis vrijedan milijarde dolara


Ratovi zvijezda nije samo filmski serijal. Radi se o biznisu koji vrijedi milijarde dolara. Od prvog filma, nastavci iz Lucasove sada već kultne serije su ostvarili deset miliona dolara samo u prodaji licenciranih proizvoda, što je tri puta više od prodaje kino ulaznica. Izvještava novinar Glasa Amerike Jim Bertel.

Ratovi zvijezda, Osveta Sitha je finalna epizoda Ratova zvijezda. Posustala industrija igračaka se nada da će im ovaj nastavak filma pomoći u prodaji. Predsjednik kompanije Hasbro Brian Goldner kaže da su filmovi iz ovog serijala praktički započeli praksu izrade igračaka po ugledu na likove iz filmova.

Marka Star wars je najveća licencirana marka svih vremena.-kaže on.

Igračke se dopadaju manjoj djeci, kao Dart Vader.

A velika djeca žele Anikenov mač koji mijenja boje - kaže tridesetogodišnji dječak.

Igračke su samo dio markentinga. Prodaju se kape, grickalice, pahuljice za doručak, kao i proizvod Darth Tater, napola filmski lupež, napola krompir. Neki od likova čak i glume u reklamama.

Chewbacca je posudio svoj glas za mobilne telefone.

Joda prodaje sode.

Međutim, kao što je to kazao Jedi Knight, došlo je do poremećaja u odnosu snaga. Ovaj film je mračniji i u njemu ima više nasilja nego u prethodnih pet.

Mladi Skywalker biva obuzet mračnim silama -kaže Yoda.

Čak je i kretaor ovih filmova George Lucas kazao da je novi film isuviše nasilan za malu djecu kojoj su igračke iz ratova zvijezda inače namijenjene. Medjutim, Susan Lin iz organizacije Kampanja za djetinstvo bez komercijalizacije kaže da George Lucas želi oboje.

”On je napravio film za koji zna da ne odgovara četvorogodišnjacima i petogodišnjacima. Zašto ga onda njima reklamira?“

Međutim, pošto se radi o multimilionskoj prodaji, reklamiranje ne prestaje. A sa prvim prikazivanjem filma i prve igračke su se našle na policama u prodavnicama.

XS
SM
MD
LG