Linkovi

Iz EU podsjećaju da postizanju sporazuma o policiji uredjenoj po evropskim standardima nema alternative


Suprotvno najavama, Evropska unija nema namjeru da raspravlja o posljednjem zastoju u reformi policije u BiH na sastanku evropskih šefova diplomatije, zakazanom za početak naredne sedmice. Umjesto toga, izražava se razočarenje i posjeća da postizanju sporazuma o policiji uredjenoj poevropskim standardima, nema alternative.

U Briselu je vijest o novom zastoju u policijskim reformama dočekana sa razočarenjem- tako i predstavnik za štampu visokog predstavnika Evropske unije, Javiera Solane, Cristine Gallach, reagujući danas na vijesti iz Sarajeva, kaže:

"Iskreno, mi u EU smo veoma razočarani. Mišljenja smo da je policijska reforma ključni korak u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Bez toga, biće vrlo teško, možda i nemoguće započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Razočarani smo i mislimo da stanovnici zemlje nisu zaslužili sve ovo- svi oni su pro-evropski orjentisani, svi žele približavanja Evropskoj uniji, žele ekonomski progres i prosperitet. Najbolji put do toga je da im se i omogući približavanje Evropi. Zbog toga, mislim da političko vodjstvo u Bosni i Hercegovini na obavlja dobro svoj posao. Mi smo, sa svoje strane, učinili mnogo kako bi im omogućili da postignu sporazum. To nije urodilo plodom i sada čekamo da vidimo kada će cijeli proces biti nastavljen".

Šta je razriješenje ove situacije?

"Jasno je da ima samo jedno razrješenje- to je sporazum, koji će voditi jedinstvenim

policijskim snagama u zemlji. To treba učiniti putem sporazuma svih političkih snaga, ne nametanjem rješenja. Mora se svima objasniti da je to neophodan korak- neophodan je danas, biće neophodan i sutra, zato, biće bolje da se sporazum postigne što je prije moguće..."

XS
SM
MD
LG