Linkovi

Carla del Ponte neće doći na godišnjicu Srebrenice ako Karadžić i Mladić ostanu na slobodi


Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte je izjavila danas da trojica zločinaca odgovornih za teške ratne zločine, moraju biti dovedeni pred lice pravde u haški sud. kako iz Beča javlja novinarka Glasa Amerike Marlene Smith, gospodja del Ponte je ovo kazala u okviru svoga obraćanja Organizaciji za sigurnost i suradnju u Evropi:

Glavna tužiteljica Carla Del Ponte je izjavila da je skandalozno da Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina budu i dalje na slobodi.

Gospodja Del Ponte je okrivila vlasti na području bivše Jugoslavije za neadekvatne napore da se optuženicima udje u trag. Ona je potom novinarima kazala da se negdje izmedju BIH i Crne Gore krije Karadžić, da je Mladić u Srbiji, a Gotovina negdje izmedju Hrvatske i BiH. Ona je ipak rekla da što se tiče generala Gotovine, očekuje se da bude vrlo skoro u den Haagu.

”Mreža potpore Gotovini u Hrvatskoj je izuetno, izuzetno jaka i pomaže mu, pa ako je hrvatski premijer voljan - kako to izgleda - da tu mrežu uništi, bit ćemo vrlo skoro u stanju da pronadjemo Antu Gotovinu.

Gospodja del Ponte je potom kazala da oni koji su odgovorni za genocid u Srebrenici počinjen prije deset godina, moraju pred lice pravde:

”Po mom mišljenju je nemoguće za medjunardona zajednica bude pristuna na komemoraciji za desetu godišnjicu genocida u Srebrenici ako Karadžić i Mladić ne budu do tada uhapšeni i u Den Haagu -- ja lično u takvom slučaju ne bih došla na komemoraciju.“

11 jula ove godine navršava se deset godina od egzekucije oko osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka od strane snaga bosanskih Srba u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG