Linkovi

Kako su se kretali i ponašali dinosaurusi


Nova izložba u prirodnjačkom muzeju u New Yorku prikazuje trenutna ispitivanja i teorije o dinosaurima, o tome kako su se kretali, ponašali i umirali.

Muzej se i dalje oslanja na neke već ispitane metode prikazivanja predmeta, uključujući i vitrine sa fosilima dinosaurusa i veliku maketu koja prikazuje teren praistorijske Kine. Ali tu se koristi i neka nova tehnologija. Posjetitelji nalaze kompjuterske ekrane na kojima mogu vidjeti neke osobite dinosauruse ili njihov centar ravnoteže, kakav je utjecaj taj centar imao na njihovu brzinu kretanja, a dinosaurusi se također porede i sa modernim životinjama. Kustos Paleontološkog odjela Michael Novacek kaže da je rad rezultirao detaljnim i realističnim razumijevanjem pojave tiranosaurus rex-a i njegovog ponašanja.

Sada imamo članove obitelji dinosaurusa iz Kine, koji su očuvani sa perjem, a imamo uvid i u drugu dimenziju koja se tiče njegovog ponašanja. Film Jurassic Park i drugi filmovi su prikazivali tiranosaurusa koji trči brzinom konja, juri džipove i iz njih izvlači ljude, ali naučnici su izvršili analizu koja jasno pokazuje da se te životinje nisu tako brzo kretale, kaže gospodin Novacek.

Predstavnici muzeja u New Yorku ipak naglašavaju da se još uvijek ima dosta toga naučiti, iako je dosta otkriveno u proteklu deceniju.

XS
SM
MD
LG