Linkovi

Sjeverna Koreja nastavalja prijetiti međunarodnoj zajednici


Sjeverna Koreja nastavalja prijetiti međunarodnoj zajednici, istovremeno tonući sve dublje u izolaciju. Sjedinjene države, Japan, Južna Koreja, Kina i Rusija nastojali su u direktnim šestostranim pregovorima privoljeti Sjevernu Koreju na de-nuklearizaciju korejskog poluotoka.

Predstavnici pet država su sjevernokorejancima jasno saopštili da međunarodna zajednica neće prihvatiti program nuklernog naoružanja te zemlje.

Sjevernokorejski režim već skoro godinu dana odbija da se vrati za pregovarački sto, unatoč ranije datim obećanjima. Američki državni sekretar Condoleezza Rice je tim povodom istakla da Sjedinjene države zadržavaju ”pravo i mogućnost” da se obrate Vijeću sigurnosti Ujedinjnih nacija ukoliko to bude neophodno, a i da primjene druge mjere. Po njenim riječima, Sjedinjene države, u suradnji sa saveznicima, ali ako je to nužno, mogu i same onemogućiti ostvarivanje nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje. Gospođa Rice izražava i uvjerenje da se problem sjeverno-korejskog nuklearnog programa može riješiti diplomatskim putem.

”Sjedinjene države žele miroljubiv korejski poluotok. Želimo, kao što to žele Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja, korejski poluotok bez nuklearnog naoružanja.“

Najefikasniji način djelovanja na rješavanju problema sjevernokorejskog nuklearnog programa je da sve zainteresirane strane sjednu za pregovarački sto. ”Ako ostanemo jedinstveni vjerujem da možemo riješiti to pitanje” - takođe je istakla američki državni sekretar Condoleezza Rice.

XS
SM
MD
LG