Linkovi

O konačnom statusu Kosova pred američkim Kongresom


O Kosovu, njegovom sadašnjem statusu i budućnosti, danas su pred Komitetetom Zastupničkog doma američkog kongresa za medjunarodne odnose svjedočili pomoćnik državnog sekretara za političke poslove, Nicholas Burns, i Mira Ricardel, iz američkog Ministarstva odbrane, te više predstavnika političkog i religijskog života Kosova i Srbije, kao i neki politički analitičari iz Washingtona. Neki mediji uoči ovog svjedočenja pišu da administracija predsjednika Busha ima akcioni plan za riješenja preostalih pitanja Bosne i Hercegovine i Kosova.

Ukoliko zamrznete postojeće stanje dvije ili više godina, velika je vjerovatnoća da pravite ekspres lonac, navodi Washington Post riječi neimenovanog visokog američkog zvaničnika.

U članku pod naslovom: Bush ima plan aktivnosti oko statusa Kosova, ovaj list u jučerašnjem izdanju najavljuje današnje svjedočenje pred Komitetom američkog kongresa. Citirajući isti neimenovani izvor list piše da Sjedinjene Države pokazuju da su sada posvećene nalaženju konačnog rješenja preostalih pitanja u BiH i na Kosovu. Administracija će, kako piše Washington Post, podsticaj rješenja za Kosovo kombinirati sa upozorenjem Srbiji da normalni odnosi sa Sjedinjenim Državama i NATO savezom ovise od hapšenja dvojice najtraženijih optuženika za ratne zločine: Radovana Karadžića i Ratka Mladića. List piše da je Karadžić, prema izvještajima iz regije, nedavno vidjen na ručku sa suprugom u jugoistočnom dijelu BiH.

Danas su u američkom Kongresu o sadašnjem i budućem statusu Kosova svjedočili ispred administracije predsjednika Busha pomoćnik državnog sekretara za političke poslove, Nicholas Burns, i Mira Ricardel, iz američkog Ministarstva odbrane, te više predstavnika političkog i religijskog života Kosova i Srbije.

Medju današnjim učesnicima je i direktor za Balkan Američkog instituta za mir u Washingtonu, Daniel Serwer, koji je za Glas Amerike o konačnom statusu Kosova rekao:

D. SERWER: Ja imam konačno rješenje za Kosovo. Vi ga takodjer imate. Konačno rješenje, konačni status Kosova je unutar EU. Mi to svi znamo i nastavljamo govoriti o konačnom statusu Kosova kao da ono nije odredjeno, a ono je u biti odredjeno. Jasno je da će Kosovo biti unutar EU, i pitanje koje ću postaviti pred Kongresom nije kakav će konačni status Kosova biti, jer ja to znam, vi to znate, nego kako stići do toga. To je jedno komplicirano pitanje, teško za odgovor, ali mislim da odgovor postoji i o tome ću govoriti pred Kongresom.

VOA: Postoji li nešto što vi želite predložiti da američka vlada učini kako bi pomogla u iznalaženju konačnog rješenja?

D.SERWER: Da. Mislim da postoji nekoliko stvari koje Sjedinjene Države mogu uraditi. One moraju biti aktivan učesnik u pregovorima i ne ostaviti te pregovore EU, kao što su to prepustile Evropi u slučaju BiH. Drugo Amerika mora biti više u partnerskom odnosu sa Evropom nego je bila tokom Daytonskih pregovora oko BiH prije deset godina, jer je Evropa sada jača i sposobnija. Dakle biće više partnerskog odnosa, ali Amerika treba biti tu, treba biti na liderskoj poziciji i samo onda kada Sjedinjene Države kažu Albancima sa Kosova da je to najbolji dogovor kojeg mogu dobiti, oni će biti zadovoljni. Mislim da je, takodjer, istina da će Albanci na Kosovu biti zadovoljni jedino kada Sjedinjene Države kažu da će NATO ili neke Evropske snage biti spremne da ostanu na Kosovu. Prema tome postoje važne stvari koje Sjedinjene Države mogu donijeti za pregovarački sto.

VOA: Kako zadovoljiti Beograd?

D. SERWER: Mislim da Beograd, takodjer, na više načina gleda prema Sjedinjenim Državama za konačni signal - Ovo je najbolje što možete dobiti. Medjutim, činjenica je da većina onoga što može biti ponudjeno Beogradu oko konačnog rješenja za Kosovo treba da dodje od Brisela. I to je sreća za njih, jer Srbija je zemlja sa dugom istorijom, sa institucijama koje funkcioniraju, barem do nekog nivoa, i može se dosta brzo pripremiti za članstvo u EU. To će biti ključni dio rješenja.

XS
SM
MD
LG