Linkovi

Dragan Čavić: EU neće odustati od svojih principa o reformi policije


Predstavnici međunarodne zajednice nisu prihvatili prijedlog Republike Srpske o podjeli policijskih oblasti na 11 regija koje ne bi prelazile entitetske linije i zbog toga su prekinuti pregovori o reformi policijskih snaga u B i H.

Saopštio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić naglasivši da je ovih dana imao kontakte sa zvaničnicima Evropske komisije, Olijem Renom i Havijerom Solanom koji su mu uputili jasne poruke da Evropska Unija neće odustati od svojih principa o reformi policije te da je interes Evropske Unije da Bosna i Hercegovina započne proces stabilizacije i pridruživanja. Čavić je,stoga, poručio da je neophodno da se političke stranke iz Republike Srpske što prije izjasne o ovim prijedlozima naglasivši da prihvatanje principa Evropske Unije znači napušanje jednog dijela Dejtonskog sporazuma, posebno Ustava B i H ali da neprihvatanje znači kvalifikovanje nespremnosti za ulazak u evropske integracione procese.

Dragan Čavić je odbacio špekulacije da iza jučerašnjeg protesnog mitinga nevladinih organizacija u Banjaluci stoje pojedine političke stranke ocijenivši da niko ne može da okvalifikuje ovo okupljanje kao nešto tendenciozno ma kako se to nekome sviđalo ili ne.

Predsjednik Čavić je, takođe, istakao da nije realno očekivati da se u Republici Srpskoj dogodi 5.oktobar poput onoga u Srbiji kada je srušen režim Slobodana Miloševića a što su kao moguću opciju juče najavili predstavnici nevladinih organizacija, pošto, kako je rekao, vlast u vom entitetu nije nasilna već demokratska. Zbog svega ovoga, Dragan Čavić je najavio održavanje vanredne sjednice Narodne Skupštine o reformi policije koja bi se trebala održati između 23.i 30.maja.

XS
SM
MD
LG